24 octombrie 2020
Chisinau
Fără categorie

Cum unii demnitari iresponsabili vor să-i responsabilizeze pe moldoveni

Loading
Fără categorie Cum unii demnitari iresponsabili vor să-i responsabilizeze pe moldoveni
Cum unii demnitari iresponsabili vor să-i responsabilizeze pe moldoveni
fond-locativ-invechit

Foto: ziarulnational.md

 

Stimați cititori, cred că ați lecturat în ziarul „Vocea poporului”, nr. 24 din 25 iunie, informația cu sugestivul titlu „Moldovenii vor fi forţaţi să-şi vândă apartamentele dacă nu vor contribui la Fondul de reparaţie a blocului în care locuiesc”. Această informație a apărut și în alte mijloa­ce mass-media, intitulată „Legea care-i va responsabiliza pe moldoveni. Proprietarii apartamentelor cu datorii ar putea fi lipsiți de propria locuință”. Pentru cine nu a citit această știre, doresc să vă informez că este vorba despre un proiect de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, prin care autoritățile, foarte „grijulii” și cu „gând bun” la cetățeni, își propun să-i responsabilizeze pe orășeni.

 

Cum au de gând să o facă? Cu ajutorul legii, bineînțeles. Dacă aceasta va fi ac­ceptată de Guvern și Parlament, blocurile de locuințe vor fi transferate în gestiunea locatarilor. În urma acestei acțiuni, re­construcţia, modernizarea, reabilitarea şi reparaţia blocurilor va fi gestionată de locatari, care vor fi obligați să achite anual o sumă de bani pentru aceste lucrări. Iar cei care nu-și vor îndeplini obligațiile, la solicitarea celorlalți locatari, vor fi nevoiți să-și vândă locuința. Mai mult, în cazul în care proprietarul vizat nu-și va vinde apartamentul în termen de șase luni de la primirea avizului realizat cu votul celor 2/3 din locatari, apartamentul va fi vân­dut la licitație în baza unei hotărâri luată de instanță.

Citind acest scenariu apocaliptic, nu exagerez deloc, căci în joc e soarta a mii de oameni, prima întrebare care apare este: cum și pe care locatari doresc să-i respon­sabilizeze demnitarii de la ministerul sus-menționat? Dacă pe locatarii care trăiesc în blocuri noi, moderne, cu parcări, cu flori la scară, unde totul funcționează ca ceasul, apoi aici nu prea ai pe cine respon­sabiliza.

E limpede ca buna ziua că așii de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și-au îndreptat luneta spre bieții oameni care locuiesc în blocuri mizere, construite încă de pe timpul lui Hrușciov, unde de zeci și zeci de ani nu s-a făcut reparație capitala și unde gradul de uzură este atât de mare, încât șobolanii se simt ca la ei acasă. Dacă lucrurile stau tocmai așa, apoi am certitudinea să cred că autorii acestei legi nu au idee în ce țară trăiesc!

Sunt chiar curios să văd cum iluștrii născători de legi îi vor arunca în stradă pe nenorociții de rău platnici. Sau poate le-au rezervat și locuri la pușcăriile unde situația nu este mai bună decât în apar­tamente? Dacă respectăm buchea respec­tivei legi, cam aceasta ar trebui să le fie soarta cetățenilor care își duc traiul de azi pe mâne, locuind  în blocuri care stau să se năruie, fiind în imposibilitate de a face o reparație cosmetică în propriul aparta­ment, darămite să mai contribuie cu bani la Fondul de reparație a blocului.

Într-o țară civilizată, cu aspirații euro­pene, căci așa este prezentată Republica Moldova la posturile TV, toate acțiunile pe care le fac aleșii poporului și demnita­rii acestui stat sunt îndreptate, în primul rând, spre binele cetățenilor simpli, ca ei să se simtă liberi și protejați  în această țară. Cred că ar fi fost mai cu cale ca în proiec­tul de lege să fie inclus și un punct care să prevadă că, înainte de a fi responsabilizați proprietarii apartamentelor, blocurile în cauză să fie reparate capital. A pune astăzi pe seama cetățenilor întregul sistem loca­tiv, care a fost adus într-o stare deplorabi­lă, ar fi o mare prostie și o lipsă totală de responsabilitate din partea demnitarilor de stat.

Înainte de a pune punct la acest mate­rial, am hotărât să 

aflu care este părerea altor cetățeni față de acest proiect de lege. Nu am găsit nici o opinie pozitivă, dimpo­trivă, majoritatea cetățenilor s-au năpus­tit cu epitete dure, cu cuvinte necenzurate asupra demnitarilor de la Ministerul Dez­voltării Regionale și Construcțiilor.

Concluzia este că autorii care au pro­pus acest proiect de lege au fost cu totul deplasați cu capul în nori. Ideea de a-i responsabiliza pe oameni, nu neg, e una bună, dar nu cred că aceasta este actuală pentru Republica Moldova, cea mai săra­că țară din Europa, unde circa 60 la sută din proprietarii de locuințe trăiesc într-o sărăcie lucie, care an de an trebuie să în­dure foame pentru a achita facturile exa­gerate la serviciile comunale. Ar fi mai cu cale dacă statul i-ar ajuta pe acești oameni să iasă din mizeria în care au ajuns, să se simtă și ei oameni, stăpâni în orașul lor, apoi să fie responsabilizați.

Exprimându-și părerea pe marginea acestui subiect, Ion Preguza, șeful Depar­tamentului juridic al CNSM, a dorit să știe dacă autorii respectivului proiect de lege au consultat în măsura necesară prevede­rile Legii nr. 780 din 27.12. 2001 privind actele legislative. În Articolul 5, alineatul (1), care prevede Condiţiile generale obli­gatorii ale actului legislativ, este scris foar­te explicit că „Apărarea drepturilor, liber­tăţilor, intereselor legitime ale cetăţenilor, egalitatea şi echitatea socială, precum şi compatibilitatea cu legislaţia comunitară constituie o condiţie obligatorie a oricărui act legislativ”.

”Eu aș dori să știu dacă autorii acestui act legislativ au prevăzut consecințele și cum se va schimba situația locatarilor în cazul în care această lege va intra în vi­goare. Să pui pe seama chișinăuienilor care trăiesc în blocuri – ruine o aseme­nea responsabilitate cred că va fi o mare greșeală, o încălcare serioasă a drepturi­lor omului. În cazul dat, cred ca ar fi bi­nevenit ca populația să fie consultată prin referendum local, organizat în condițiile Codului electoral. O astfel de prevedere o găsim în Articolul 8 din Legea nr.436 privind administrația publică locală. În discuție avem o problemă de importanță deosebită de aceia ar fi bine să aflăm mai întâi care este părerea orășenilor”, a con­chis Ion Preguza.

Nu știu care va fi reacția membrilor Gu­vernului și a parlamentarilor, când acest proiect de lege va ajunge pe masa lor, dar cred că va fi o mare rușine dacă jumătate dintre proprietarii de locuințe, care își duc viața de azi pe mâine, se vor trezi aruncați în stradă.

 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com