21 octombrie 2020
Chisinau
Auto

Cum să reducem consumul de carburant?

Loading
Auto Cum să reducem consumul de carburant?
Cum să reducem consumul de carburant?
economie-combustibil

Foto: tmpress.ro

Scumpirea periodică a benzinei și motorinei ne face să ne gândim tot mai mult la metode prin care să economisim bani. Simpla schim­bare a modului în care conduci te poate aju­ta să economisești o cantitate importantă de combustibil, într-un timp foarte scurt, ceea ce înseamnă, în ultimă instanță, bani. Metoda de conducere Eco, simplă și isteață, te ajută să economisești combustibil fără să pierzi din tim­pul necesar pentru a ajunge la destinație.

 

1. Adoptaţi o condui­tă suplă de conducere; o conduită agresivă în oraş creşte consumul de carbu­rant cu până la 30%, adică circa 20 de lei de cheltuială inutilă la fiecare 100 km parcurşi.

2. Eliminaţi greutatea în exces – evitaţi să păstraţi în portbagaj obiecte de care nu aveţi nevoie, în special cu greutate mare. La fieca­re 50 kg în plus, consumul creşte cu 2%, rezultă din studiile efectuate.

3. Evitaţi o durată prea mare pentru încălzirea ini­ţială a motorului – chiar şi în timpul iernii, un minut este suficient pentru a în­călzi motorul, orice minut în plus fiind o risipă de combustibil. Daca trebuie să aşteptaţi câteva minute în parcare, repornirea mo­torului consumă mai puţin decât staţionarea cu moto­rul pornit.

4. Nu utilizaţi în exces aerul condiţionat; acesta înseamnă circa 15 lei chel­tuială suplimentară la fie­care 100 km parcurşi.

5. Conduceţi cu motorul puţin turat – pentru maşi­nile cu transmisie manuală este recomandată folosirea unei trepte superioare de viteză şi schimbarea trep­telor la limita inferioară de turaţie din domeniul reco­mandat.

6. Menţineţi roţile um­flate conform specificaţii­lor producătorului – a rula cu pneurile sub presiunea indicată este şi periculos şi duce la consumuri de car­burant suplimentare.

7. Verificaţi şi înlocuiţi filtrele de aer în mod re­gulat – schimbarea unui filtru uzat poate îmbună­tăţi consumul cu până la 10%. În plus, nu numai că economisiţi combustibil, dar noul filtru va proteja şi motorul mai bine împotri­va impurităţilor.

8. Efectuaţi reviziile periodice la timp – verifică­rile recomandate de pro­ducător îmbunătăţesc atât performanţa maşinii, cât şi consumul de benzină. În acest fel se evită consumul excesiv de combustibil ca­uzat de diverse probleme tehnice.

9. Combinaţi mai multe drumuri într-unul singur – planificaţi traseul dinainte, astfel încât să nu fiţi nevoit să faceţi ocoluri sau să vă întoarceţi pe traseu.

10. Dacă se poate, efec­tuaţi deplasări cu cel puţin două persoane în autotu­rism; altfel spus, încercaţi să creşteţi gradul de utili­zare al autoturismului prin creşterea sarcinii utile.

 

Urmând aceste sfaturi ușoare, vei putea simți o scădere a consumului de combustibil în jurul valorii de 20-25%. Și cum prețul benzinei este în continuă creștere, o economie este binevenită întotdeauna.

Mai mult, la sfârșitul anului, vei putea observa că ești mai bogat cu banii de pe urma a două-trei pli­nuri de benzină.

 

Spor la condus economic!

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com