19 aprilie 2024
Chisinau
Cultura

Cultura, o stare de spirit. Locuitorii din Tvardița, susţinuţi de sindicate şi de unii agenţi economici

Loading
Cultura Cultura, o stare de spirit. Locuitorii din Tvardița, susţinuţi de sindicate şi de unii agenţi economici
Cultura, o stare de spirit. Locuitorii din Tvardița, susţinuţi de sindicate şi de unii agenţi economici

corul-steaua

 

Tudor Zubrii a venit să cânte în corul „Steaua” după ce a activat 30 de ani în calitate de inginer la Uzina de tractoare din Chişinău.

 

„În familia mea s-a cântat tot timpul. Şi mama, şi tata cântau, mai domol, la tristeţe, şi mai vioi la bucurie. De multe ori vedeam cum fredonează vecinul meu, Serghei Ciu­hrii, Artist al Poporului, cum cântă fratele meu mai mare, Vladimir, care a făcut studii la Conservatorul din Chişinău, iar acum îşi desfăşoară activitatea la Bucureşti. Şi mi-am zis: dar ce ar fi dacă aş fi şi eu mai aproape de lumea muzicii? Mă duceam des la con­certele de la Filarmonica Naţională „Serghei Luchevici”, ca spectator. Acolo am fost in­vitat la o repetiţie a Corului „Steaua”. După repetiţie, Galina Rotta, conducătorul artistic al formaţiei, m-a chemat la tablă, cum zic elevii. O notă muzicală mai sus, alta mai jos şi… treci în bancă. Astfel am ajuns să cant în Corul „Steaua”, deja al patrulea an. Acum nu îmi imaginez ce aş putea face în timpul liber, dacă nu aş cânta”, a povestit Tudor Zubrii, unul dintre membrii formaţiei.

Corul „Steaua” a evoluat recent în oraşul Tvardiţa, raionul Taraclia, în cadrul unui con­cert organizat cu prilejul sărbătorii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Spectacolul mu­zical a avut loc în aer liber, în preajma unui izvor, care poartă numele sfântului. Auto­rităţile publice locale susţin că apa de aici este sfinţită în fiecare an de parohul bisericii din localitate şi este tămăduitoare, la fel ca și agheasma.

Galina Rotta, directorul artistic al Coru­lui „Steaua” şi directorul Casei de cultură cu acelaşi nume din Chişinău spune că au fost invitaţi la Tvardiţa de preşedintele unei com­panii producătoare de vinuri şi divinuri din raionul Taraclia.

„Corul „Steaua” activează de mai bine de 35 de ani. Avem un program divers – muzică clasică, populară, de estradă. Ne vine greu să ne descurcăm, pentru că nu avem pro­pria unitate de transport, cu care am putea efectua mai multe turnee în ţară şi peste ho­tare. Suntem susţinuţi de sindicate şi de unii agenţi economici. Sprijinul din partea statu­lui pentru oamenii de cultură lasă mult de dorit”, a ţinut să menţioneze Galina Rotta.

Nadejda Rusnac, preşedinta Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Uşoa­ră, a menţionat că 

formaţia corală „Steaua” a susţinut numeroase concerte de binefa­cere, la Filarmonica Naţională „S. Luchevici”, la Sala cu Orgă, la Azilul pentru bătrâni şi invalizi din Chişinău. Cu susţinerea CNSM, acum doi ani, corul a evoluat la Bender. Un spectacol de binefacere este programat la Chişinău pentru octombrie anul curent. „Cu dăruire de sine, pe frig sau pe ploaie, mem­brii formaţiei corale „Steaua” vin la repetiţii, ca apoi să bucure publicul cu piese de dife­rite genuri”, a ţinut să accentueze Nadejda Rusnac.

Împreună cu mai multe formaţii artistice, la concertul dedicat Sfântului Gheorghe Bi­ruitorul a venit şi Atanas Atanasov, primarul oraşului Tvardiţa din Bulgaria. „Unii locui­tori ai Tvardiţei din RM îmi pot fi rude. În anul 1830, mulți oamnei au fugit de turci din Bulgaria în Moldova şi au fondat aici un oraş cu aceeaşi denumire. Cele două oraşe Tvardiţa colaborează încă din anul 1967. La nivel oficial, vizităm Moldova de două ori pe an, iar întâlnirile neformale au loc mult mai des. Vara, locuitorii Tvardiţei din Moldova se odihnesc în oraşul omonim din Bulgaria”, a specificat primarul Tvardiţei bulgărești.

Maia Bodleva, secretara primăriei din oraşul Tvardiţa, raionul Taraclia, a menţio­nat că, graţie colaborării moldo-bulgare, de la sfârşitul anului 2016, copiii care frec­ventează cele două grădiniţe din oraşul său au început să studieze limba bulgară, până atunci programul de studiu desfăşurându-se doar în limba rusă. În prezent, se poartă negocieri cu partea bulgară pentru crearea în localitate a unei şcoli de meserii, filială a unei instituţii de învăţământ din Bulgaria, unde absolvenţii gimnaziilor şi ai liceelor vor putea învăţa meseria de electrician, lă­cătuş, tractorist, chelner, cusătoreasă, croi­toreasă. Absolvenţilor acestei şcoli profesi­onale li se vor înmâna diplome la standarde europene.

Creştinii ortodocşi de rit vechi îl sărbăto­resc în fiecare an pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, la 6 mai.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand