30 octombrie 2020
Chisinau
Fără categorie

Crizele economice afectează tinerii din țară

Loading
Fără categorie Crizele economice afectează tinerii din țară
Crizele economice afectează tinerii din țară
tineri

Foto: diez.md

 

Începând cu anul 2007, numărul cetăţenilor moldoveni care merg în căutarea unei vieţi mai bune peste hotare a început să crească. Astfel, această cifră ajunge de la 45 la 55 de mii de persoane anu­al, poate și mai mult.

 

Aceste date se conţin în Barometrul Demografic ,,Impactul crizelor econo­mice asupra populaţiei Republicii Mol­dova”, realizat de Centrul de Cercetări Demografice şi prezentat zilele trecute la Chişinău. Potrivit documentului, ţara noastră pierde anual circa un pro­cent din populaţie, în condiţiile în care sporul natural este negativ, iar cei mai mulţi care pleacă au vârste de până la 30 de ani. Cel mai des, tinerii din R. Moldova aleg să emigreze în statele UE.

Un alt impact al crizelor economice din anii 1994-2014 a fost creșterea ratei mortalității cu 44% în rândul bărbaților și cu 30% în rândul femeilor.

Demografii sunt de părere că efec­tele nefaste ale pierderii potenţialului uman asupra economiei vor fi resimţite în viitorul apropiat, întrucât numărul de naşteri a scăzut în ultimii ani până la 1,6 copii în medie pentru o femeie de vârstă fertilă, deşi pentru dezvoltarea demografică, această cifră ar trebui să fie de cel puţin 2,1 copii.

Demografii au făcut mai multe reco­mandări pentru autorităţile țării pentru a diminua impactul crizelor economice asupra populației din Moldova. Printre acestea se numără investițiile în tineri, acordarea de facilități la obținerea unei locuințe, scăderea prețurilor, in­clusiv la serviciile medicale, dezvolta­rea pieței muncii, îmbunătățirea stan­dardelor de viață etc.

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com