18 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Convenția colectivă se va axa, în special, pe achitarea plăților suplimentare

Loading
Без рубрики Convenția colectivă se va axa, în special, pe achitarea plăților suplimentare

ivanov-conventia-colectiva

 

Convenția Colectivă (nivel de ramură) pentru anii 2016-2020 va fi mult mai reușită decât cea în vigoare, axându-se, în mod special, pe plățile suplimentare ce țin de noci­vitate, de condițiile de muncă, dar și de sarcinile didac­tice. Declarații în acest sens a făcut Dumitru Ivanov, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova (FSEȘ).

 

În cadrul unui atelier de lucru, desfășurat la 10 decembrie cu­rent, membrii Biroului Executiv al FSEȘ, membrii Comisiei ramurale de consultări și negocieri colective și membrii consiliului de speciali­tate al Comisiei au pus în discuție perspectivele realizării Convenției Colective din ramură pentru urmă­torii cinci ani.

Potrivit lui Dumitru Ivanov, în noul document își vor găsi o susținere mai largă educatorii din grădinițe. „Dacă, în anul trecut, am dobândit o majorare a salariului cu 20 la sută pentru profesorii din școli, iar pentru cei din grădinițe – cu 30 la sută. Astfel, decalajul între aceste două categorii fiind înlătu­rat, acum încercăm să eliminăm și diferența la concedii. Pentru lucră­torii din grădinițe, concediul este de aproape două ori mai mic decât al celor din școli, iar aceasta este o nedreptate. Munca educatorilor este foarte anevoioasă, pentru că anume în grădinițe copiii își for­mează deprinderile de viață și aici trebuie antrenate cadre bine pre­gătite și remunerate pe măsură”, a spus el.

Totodată, constată liderul sindi­cal, se cere echitate și la stabilirea sarcinilor didactice. Un educator din grădiniță lucrează 10-11 ore pe zi, o bună parte din orele lucrate nefiind plătite.

Dumitru Ivanov a remarcat și problema insuficienței grădinițelor. „În prezent, în  grădinițe, mai ales cele din capitală, grupele sunt su­praîncărcate, numărul maxim de copii într-o grupă, cu un singur educator și un ajutor de educator, ajungând la 40. În așa condiții este imposibilă asigurarea unui proces de educație și formare de calitate. Prin urmare, se cere deschiderea unor grădinițe noi. Statul trebu­ie să soluționeze urgent această problemă, precum și cea a creării grupelor-creșă”.

Președintele FSEȘ a mai menționat că sindicatele vor fi în stare de alertă atât timp cât salariile din ramură vor rămâne mici, „acestea devin și mai mizere atunci când cresc prețurile la mărfuri și servi­cii”.

„Faptul că intrăm în noul an fără un buget aprobat este o tragedie, nu putem fi siguri că va fi onorată achitarea salariilor în sector. Ne bucurăm, totuși, că în sfârșit au fost votate în lectura a doua modificări­le la Legea 135, conform cărora, în fiecare an, la 1 septembrie, salariul mediu în învățământ se va indexa cu 3%, pentru a-l aduce la nivelul salariului mediu pe economie”, a conchis liderul sindical.

 

Departamentul Informațional al CNSM

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand