19 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Control al aplicării contractului colectiv de muncă. Ziua încetării contractului individual de muncă

Loading
Cetăţeanul şi legea Control al aplicării contractului colectiv de muncă. Ziua încetării contractului individual de muncă

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

inventium.com.au

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Control al aplicării contractului colectiv de muncă

 

La unitatea unde lucrez deseori sunt încălcate prevederile contractului colectiv de muncă. Vreau să aflu cine ar trebui să urmărească modul în care acesta este implementat?

Olga Rimeș, Chișinău

 

În conformitate cu art. 41 din Codul muncii, controlul asupra în­deplinirii contractului colectiv de muncă este exercitat de părţile parteneriatului social (angajator și salariați), prin reprezentanţii lor, şi de Inspectoratul de Stat al Muncii.

La efectuarea controlului respectiv, reprezentanţii părţilor sunt obligaţi să facă schimb de informaţii necesare în acest scop.

Prin urmare, persoanele vinovate de neprezentarea informaţiei necesare exercitării controlului asupra executării contractului colec­tiv de muncă, precum şi cele vinovate de prezentarea unor informa­ţii incomplete sau neveridice, poartă răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare (art. 43, alin. (2) din Codul muncii).

 

Ziua încetării contractului individual de muncă

 

Care este ultima zi de muncă, dacă în perioada concediului anual am depus cerere de demisie cu 14 zile calendaristice înainte, prin care am  solicitat să fiu eliberată pe data de 13 septembrie 2017, adică până la expirarea concediului în cauză, pe 16 septembrie curent?

Elvira Prohorov, Chișinău

 

Art. 81, alin. (2) din Codul muncii, dispune în acest sens că, în toate cazurile de încetare a  raporturilor de muncă, inclusiv în caz de demisie (desfacerea contractului individual de muncă din inițiativa salariatului în temeiul art. 85 din Codul muncii), ziua încetării con­tractului individual de muncă se consideră ultima zi de muncă, indi­ferent de temeiurile încetării.

Faptul că ziua încetării contractului individual de muncă se con­sideră ultima zi de muncă nu înseamnă, în sens strict, că în această zi salariatul trebuie să lucreze nemijlocit la locul său de muncă. În această zi salariatul se poate afla într-un anumit concediu sau să îndeplinească anumite  sarcini etc. Ziua încetării contractului indi­vidual de muncă se consideră ultima zi în care salariatul se află în raporturi de muncă cu angajatorul.

Prin urmare, în cazul dumneavoastră, data de 13 septembrie 2017 va fi ultima zi de muncă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand