29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Consultanţă şi mediere specializată pentru activiştii şi membrii de sindicat

Loading
Без рубрики Consultanţă şi mediere specializată pentru activiştii şi membrii de sindicat
Consultanţă şi mediere specializată pentru activiştii şi membrii de sindicat

 

 

masa-rotunda-balti

Foto: vocea.md

Centrul de consultanţă şi mediere din orașul Bălţi al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova va activa, conform unui nou grafic. Secretarul confederal al CNSM, Nico­lae Suruceanu, a anunţat, marţi, în cadrul unei „mese rotunde”, că noul program are menirea să contribuie la o mai bună reprezentare şi protecţie a drepturilor şi intereselor membrilor de sindicat.

 

În context, Sergiu Iurcu, şef-adjunct al Departamen­tului protecţie social-eco­nomică al CNSM, a speci­ficat că, în zilele de luni şi vineri, de la 10:00 până la 16:00, serviciile de consul­tanţă şi mediere sunt acor­date de inspectorii sindicali de muncă. Marţea şi joia, activiştii şi membrii de sin­dicat pot beneficia supli­mentar de astfel de servicii din partea specialiştilor din consiliile interramurale ale sindicatelor dintr-un şir de raioane din nordul ţării noastre. Totodată, în fieca­re a doua zi de marţi a lunii, de la 10:00 până la 15:00, în cadrul Centrului de consul­tanţă şi mediere vor fi or­ganizate ore de audienţă cu specialişti ai departamente­lor juridic şi protecţie social-economică ale CNSM. Pro­gramarea pentru audienţă şi informaţii suplimentare pot fi solicitate la numărul de telefon 0 800 800 20.

În cadrul aceleiaşi şe­dinţe, Elena Carchilan, şef-adjunct al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, a menţionat că, în 2014, an­gajaţii acestei structuri au efectuat aproape 200 de vi­zite de lucru la unităţile care dispun de organizaţii sindi­cale primare.

 

g_cnsm

Asistenţa vizează problemele legate de remunerare, condiţiile de muncă, încălcarea drepturilor salariaților

 

În aceeaşi perioadă, inspectorii sindicali de muncă au participat la cercetarea a 21 de accidente de muncă şi au fost implicaţi în desfăşurarea a peste 100 de seminare în calitate de instructori. Elena Carchilan a adăugat că, în 2014, au fost examinate 31 de petiţii şi au fost acordate aproximativ 430 de consultaţii la linia fierbinte a CNSM.

La rândul său, Alexandru Pascaru, in­spector principal de muncă al sindicatelor, a comunicat că, anul trecut, în zona de nord a ţării noastre au fost efectuate vizite de lucru la 97 de entităţi.

În cadrul controalelor au fost constatate 1655 de abateri de la cerinţele actelor le­gislative şi normative, inclusiv 1317 privind securitatea şi sănătatea în muncă şi 338 vizând relaţiile de muncă. Ulterior, condu­cătorii de entităţi au anunţat că 1453 dintre aceste abateri au fost înlăturate, iar 202 sunt în proces de aducere în corespundere cu buchea legii. De asemenea, în anul tre­cut, inspectorii sindicali de muncă din zona de nord a ţării au participat la cercetarea a şapte accidente de muncă, dintre care cinci au fost calificare drept grave, iar două s-au soldat cu decese.

În cadrul dezbaterilor de marţi, reprezen­tanţii consiliilor interramurale ale sindicate­lor din raioanele de nord au lansat mai mul­te propuneri privind modul de conlucrare cu Centrul de consultanţă şi mediere al CNSM.

Printre acestea se numără acordarea de asistenţă către entităţile ce nu fac parte din categoria celor mari. Această asistență ar urma să fie orientată spre crearea de comi­tete pentru securitate şi sănătate în muncă şi pentru atragerea, în calitate de membri ai acestor structuri noi, a unor salariaţi care cunosc normele de securitate şi sănătate în muncă.

Participanţii au mai propus organizarea de vizite de lucru ale inspectorilor sindi­cali de muncă la toate unităţile ce dispun de organizaţii sindicale primare, precum şi crearea la unităţi a unor cabinete pentru in­struire în securitatea şi sănătatea în muncă, dotate cu panouri informative şi literatură de specialitate.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand