17 septembrie 2019
Chisinau
Fără categorie

Confederația Sindicatelor, singura structură care organizează tratamentul pentru salariați

Loading
Fără categorie Confederația Sindicatelor, singura structură care organizează tratamentul pentru salariați
Confederația Sindicatelor, singura structură care organizează tratamentul pentru salariați

cnsm-director-sanatorii

 

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova este pre­ocupată, în primul rând, de profilaxia sănătații salariaților, membri de sindicat. Anume din acest motiv, din 2009 în­coace, CNSM a investit în sanatorii și baze de odihnă pentru copii peste 150 de milioane de lei. Iar anul acesta sunt pro­gramate pentru investiții alte 25 de milioane. Din acești bani urmează să fie construite două stații de epurare a apei. 

 

Președintele CNSM, Oleg Bud­za, și vicepreședintele Mihail Hîn­cu, s-au întâlnit recent cu medicii șefi ai celor șase sanatorii care aparțin sindicatelor, două dintre care se află în Ucraina, la Serghe­evka. Conducerea CNSM a dorit să afle din prima sursă cu ce pro­bleme se confruntă aceste institu-ții și să găsească împreună soluții. De asemenea, medicii șefi au do­rit să-și împărtășească experien-ța, să povestească ce noutăți au, ce tehnologii unice de tratament folosesc etc. Fiecare a avut ce povesti, dar au putut să preia, în același timp, forme noi de activi­tate.

„Din păcate, la noi se cheltu­iesc mulți bani pentru tratament și mai puțini decât e necesar pen­tru prevenirea diferitelor mala­dii, ținând cont că avem și multe boli profesionale. Noi dispunem de un centru medical la Institutul Muncii. Salariații care se adresea­ză după ajutor medical se vede că mulți ani n-au trecut prin cabi­netul doctorului. Unii au maladii grave, care necesită timp și bani pentru a fi vindecate. Noi, la nivel de confederație, dorim foarte mult să ne concentrăm atenția asupra prevenirii maladiilor. Insistăm să existe și programe guvernamenta­le de prevenire, fiindcă e mai ief­tin de prevenit decât de tratat”, a menționat Oleg Budza.

Mihail Hîncu, la rândul său, a spus că sanatoriile sunt instituțiile cu care se mândresc sindicatele.

„Sanatoriile din Moldova, având un management normal, eficient, merg pe o cale corectă. Acest lucru menționează oamenii, pacienții, nu noi. Am investit în sanatorii cu un singur scop: să 

le moder­nizăm și să le aducem la condiții normale, să fie întrebate și că­utate de populație”, a adăugat vicepreședintele CNSM.

 

Ținta investițiilor – sănătatea salariatului

 

„Avem un plan de investiţii bine gândit, un plan de dezvol­tare a obiectivelor sindicatelor. Sunt foarte multe lucruri pozitive implementate pentru prima oară în sanatoriile noastre. Noi putem să investim în obiective sanato­rial-curative, dar dacă omul nu va fi mulțumit inclusiv de trata­ment, el se va duce în altă parte”, a menționat, la rândul său, Ion Pîr­garu, director general al Holdingu­lui „Moldsindbalneotur”.

S-a vorbit, evident, și despre situația sanatoriilor de la Serghe­evka, Ucraina. „Instabilitatea po­litică din țara vecină nu ne oferă siguranță în ziua de mâine. Muncim în condițiile care sunt. Stațiunile nu au fost reparate de 25-30 de ani. Activitatea lor s-a menținut cu investiții minime”, a menționat vicepreședintele CNSM.

Una din concluziile ședinței este că CNSM va continua să investeas­că în dezvoltarea sanatoriilor și în modernizarea acestora implemen­tând metode eficiente de profilaxie și tratament, pentru a oferi mem­brilor de sindicat, dar și tuturor doritorilor de a-și întrema sănăta­tea, servicii de calitate.

 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com