16 septembrie 2019
Chisinau
Fără categorie

Conducerea CNSM s-a întâlnit cu noul reprezentant al Fundației germane „Friedrich-Ebert-Stiftung”

Loading
Fără categorie Conducerea CNSM s-a întâlnit cu noul reprezentant al Fundației germane „Friedrich-Ebert-Stiftung”
Conducerea CNSM s-a întâlnit cu noul reprezentant al Fundației germane „Friedrich-Ebert-Stiftung”
intilnire-cnsm

Foto: sindicate.md

 

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Oleg Budza, a avut, pe 24 mai, o în­trevedere cu Stephan Meuser, noul reprezentant desemnat al Fundației germane „Fried-rich-Ebert-Stiftung” (FES) pentru România și Republica Moldova, și Ana Mihailov, coordona­tor al FES Moldova. În  cadrul întâlni­rii au fost discutate perspectivele de colaborare între cele două structuri.

 

Oleg Budza a salutat prezența noului re­prezentant al FES la Chișinău, menționând că, în cadrul colaborării de mai muți ani cu Fundația germană, sindicatele moldovenești se bucură de o susținere enormă în realiza­rea unui șir de proiecte importante, precum „Școala sindicală din Moldova”, „Școala sin­dicală a proiectelor” și  studiul „Instanțe spe­cializate în litigiile de muncă în Republica Moldova – necesitate și oportunitate”, pre­zentat în luna martie la Chișinău, în cadrul unei conferințe internaționale.

Președintele CNSM a făcut o prezentare a activității sindicatelor din Moldova, a proble­melor cu care acestea se confruntă în cadrul parteneriatului social, împărtășind și unele idei de proiecte, care urmează a fi desfășurate ulterior cu suportul FES.

„Vrem să conlucrăm activ, atât cu FES, cât și cu alți parteneri internaționali. Experiența țărilor europene este foarte importantă pentru noi, pentru că Moldova a luat calea europeană, iar noi, sindicaliștii, susținem acest parcurs, deși suntem conștienți că ne așteaptă o perioadă complicată. Făcând o analiză profundă a modului de implemen­tare a directivelor și standardelor europe­ne, ne dăm bine seama că acest proces va atinge, într-o oarecare măsură, și interesele salariaților. De aceea, ne pregătim foarte atent, ne consultăm cu colegii din România și din alte țări, ca să putem face față provocă­rilor iminente”, a spus Budza.

Liderul sindical a vorbit și despre necesi­tatea consolidării capacităţilor sindicatelor din ţară, îndemnând reprezentanții FES să acorde susținere în acest sens. „Avem ne­voie de idei noi în materie de organizing, de profesioniști în recrutare, deoarece ama­torismul nu mai funcționează. Generațiile se schimbă și noi nu vrem să rămânem în urmă”, a precizat el.

La rândul său, Stephan Meuser și-a expri­mat disponibilitatea în vederea continuării și dezvoltării relațiilor de colaborare între FES și CNSM, menționând că problemele sindi­catelor din regiune nu-i sunt străine.

Pe lângă proiectele care deja se desfășoară în baza parteneriatului dintre FES și CNSM, părțile au convenit și asupra organizării în comun a unei conferințe privind dialogul so­cial, care, cel mai probabil, se va desfășura în toamna anului curent.

Stephan Meuser este succesorul lui Matthias Jobelius, care în luna mai anul cu­rent își încheie mandatul de reprezentant FES pentru România și Republica Moldo­va. Din aprilie 2008 până în ianuarie 2014, acesta a fost specialist pentru Europa de Est (Rusia, Ucraina și Belarus) şi Europa de Sud–Est (Balcanii de Vest) în cadrul Friedri­ch-Ebert-Stiftung din Berlin, iar din ianuarie 2014 până în prezent a îndeplinit funcția de șef al Biroului Regional al Friedrich-Ebert-Stiftung pentru Ucraina și Belarus.

 

Departamentul mass-media și relații internaționale

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com