
Foto: uaic.com
Tinerii înmatriculaţi la specialităţi ce ţin de tehnologiile informaţionale şi comunicaţii (TIC) de la patru colegii şi două şcoli profesionale din ţara noastă vor beneficia de condiţii îmbunătăţite de studii şi, în mod corespunzător, şanse mai mari de angajare ulterioară în câmpul muncii.
Condiţiile mai bune de studii sunt create în cadrul unui proiect implementat cu suportul Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare. Proiectul în cauză se desfăşoară în perioada 1 decembrie 2012 – 31 mai 2015 şi are scopul de a contribui la modernizarea educaţiei TIC şi corelarea acesteia cu cerinţele pieţei forţei de muncă.
Primul laborator performant destinat pregătirii specialiştilor TIC a fost inaugurat recent la un Colegiul de Informatică din capitală. Laboratoare similare vor fi create în cadrul Colegiului Financiar–Bancar din Chișinău, Colegiului Politehnic din Bălți, Colegiului Industrial–Pedagogic din Cahul, Școlii profesionale nr. 6 din Chișinău şi al Școlii profesionale nr. 5 din Bălţi. Suma totală a investiţiilor în crearea laboratoarelor se ridică la 140 de mii de euro.
Laboratoarele respective sunt dotate cu echipament şi instrumentar performant, pentru a conferi eficienţă procesului de instruire şi a contribui la dezvoltarea unor competenţe practice şi utile pentru activitatea de muncă a tinerilor.
În cadrul aceluiaşi proiect, elevii vor avea posibilitate să acumuleze cunoştinţe şi să dezvolte abilități practice conforme cerințelor actuale ale industriei, datorită modernizării programelor de studii, metodelor de predare şi introducerii unor servicii educaţionale adiţionale.