29 martie 2024
Chisinau
Vocea femeii

Concursul de fotografie din Moldova explorează percepția egalității între femei și bărbați

Loading
Vocea femeii Concursul de fotografie din Moldova explorează percepția egalității între femei și bărbați

Expoziția de fotografii „Egalitate prin obiectiv”, admirată de peste 15.000 de oameni din toată țara, își propune să sensibilize­ze opinia tinerilor cu privire la egali­tatea de gen.

Două femei într-un ring de box, un bărbat care se joacă cu copii și o femeie în uniformă într-un rând cu alți soldați – acestea au fost unele dintre pozele câștigătoare la concursul național de fotografie, organizat de Programul ONU „Femeile în politică”, privind percepția egalității de gen în Moldova. Câștigătorii au fost selectați dintre cele 50 de fotografii fina­liste, care au fost realizate de fotografi amatori și profesioniști și care au fost afișate în cadrul expoziției naționale „Egalitate prin obiectiv – femei și bărbați, văzuți prin obiectivul foto­grafilor: realități și inspirații”.

Concursul a generat o gamă largă de foto­grafii ce abordează probleme de gen. Apoi, 50 dintre acestea au fost prezentate în mai mult de 30 de expoziții de fotografii în întreaga țară, atrăgând peste 15.000 de vizitatori în ultimele 10 luni. Mai mult de 1500 de oa­meni au participat la dezbaterile publice care însoțeau fotografiile afișate. Ulterior, tinerele și tinerii care au participat la discuții au votat care sunt cele mai bune imagini, după părerea lor. Mai mult de 32 de instituții de învățământ din întreaga țară au luat parte la acest proiect fotografic. Iar aceste expoziții, care au prezen­tat egalitatea de gen în Moldova, au avut un impact asupra tinerilor.

marathon-dizabilitati

Elena Perevalova

„Am făcut un mic prim pas în promovarea ideii egalității de gen în rândul tinerilor în multe locuri în care nu am ajuns până în pre­zent. Societatea din R. Moldova este deschisă pentru abordarea subiectului egalității dintre genuri, iar acțiunile noastre chiar au un im­pact”, a declarat Ulziisuren Jamsran, repre­zentanta de țară a Entității Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor din Moldova (UN Women).

Totodată, fotografii profesioniști și ama­tori au primit premii separate, în două ca­tegorii: „Bărbați inspiraționali” și „Femei inspiraționale”. Fotografa amatoare Olga Gnatcova, care a câștigat la categoria „Bărbați inspiraționali”, a declarat că acest concurs i-a oferit oportunitatea să se gândească la mesa­jele care sunt, de fapt, în spatele fotografiilor pe care le realizează. „În Moldova încă nu există o înțelegere clară a problemelor de gen, iar astfel de expoziții și dezbateri aduc, cu siguranță, subiectul mai aproape de oameni”.

Concursul a inclus, de asemenea, trei pre­mii pentru „Simpatia Publicului”, premii care au fost selectate de către cei care au luat par­te la dezbaterile publice. Olga, de 22 de ani, studentă la Academia Militară din Chișinău, a participat la dezbateri și a votat una dintre fotografiile câștigătoare. Tânăra a mărturisit că sesiunile privind egalitatea de gen au fost cu adevărat educative pentru ea. „Cred că este necesar ca tema egalității de gen să fie intro­dusă ca un obiect separat de studiu în curri­cula școlară”.

femeie-politist

Alisa Marcenco

Fotografia femeii pompier a fost una dintre cele câștigătoare la categoria „Simpatia publi­cului”. Fotografa premiată, Irina Chirniiciuc, a mulțumit tuturor pentru această oportuni­tate. „Dar și pentru faptul că fotografia mea a fost expusă alături de alte lucrări minunate, în toată țara. Mă bucur că fotografia mea a fost una dintre cele votate de către public. Fe­meia din imagine este un model pentru mine și promovează mesajul pozitiv că unele profe­sii pot fi practicate, indiferent de gen”.

Fotografia Elenei Perevalova este a unui tânăr care participă la un maraton într-un scaun cu rotile. Ea a câștigat, de asemenea, la categoria „Simpatia Publicului”. Elena a spus că atunci când a văzut tânărul într-un scaun cu rotile la maratonul internațional de anul trecut, a fost copleșită de emoții pozitive. „Acest tânăr m-a inspirat să nu mă plâng, ci să lupt pentru visele și țelurile mele. Și, prin această fotografie, am vrut să transmit acest mesaj tuturor oamenilor din Moldova. În plus, prin participarea mea cu această foto­grafie în concurs, acum am un prieten nou”, a menționat Elena.

Andrei Ghilan, care a participat cu fotogra­fia cu două femei într-un ring de box, a fost un alt câștigător. El a spus că nominalizarea foto­grafiei sale drept câștigătoare a fost o surpriză plăcută. „Mă bucur că am reușit să transmit mesajul dorit, iar votul publicului este un sti­mulent pentru mine să continuu să creez re­portajele fotografice”, a spus Andrei.

Rezultatele proiectului pot fi accesate printr-o hartă interactivă, care a fost lansa­tă la evenimentul de încheiere a concursului național de fotografie. Mai mult, a fost realizat și un studiu printre cei care au votat și care au luat parte la dezbaterile în jurul fotografiilor. Mai mult de 57 la sută din 1042 respondenți au fost femei. Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că egalitatea de gen nu este respectată în societatea noastră, unul din trei tineri consideră că egalitatea de gen este respectată parțial și doar puțin peste 13 la sută spun că egalitatea de gen este respectată în totalitate.

Mai mult de 80 la sută dintre respondenți cred că dezbaterile publice și concursurile de fotografie sunt printre cele mai bune metode pentru sensibilizarea opiniei publice cu privi­re la egalitatea de gen.

Proiectul fotografic „Egalitate prin obiec­tiv” a durat din iulie 2015 până în aprilie 2016. Concursul de fotografie a fost organizat de agenția de PR și comunicare „Profile”, cu spri­jinul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de către UN Women și PNUD, în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru dezvoltare”, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei. Fo­tografiile selectate și mesajele lor nu reflectă în mod necesar poziția și opinia Programului ONU „Femeile în politică”, a altor parteneri de implementare sau a donatorilor.

 

Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).

Viziunile exprimate în articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.

Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand