29 martie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Concedierea salariaților, interzisă. Expirarea contractului de muncă

Loading
Cetăţeanul şi legea Concedierea salariaților, interzisă. Expirarea contractului de muncă
Concedierea salariaților, interzisă. Expirarea contractului de muncă
classomsk.com

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 (22) 23 76 39 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Concedierea salariaților, interzisă

 

Angajatorul nostru ignorează unele prevederi ale legislației care protejează salariații în cazul concedierii. De aceea, do­rim să cunoaștem mai bine în ce cazuri  nu este admisă con­cedierea salariatului?

Vladimir Leucă, Strășeni

 

Legislația prevede  cazuri concrete și condițiile în care concedi­erea salariaților este interzisă. Potrivit alin. (2) al art. 86 din Codul muncii, cu excepţia cazului de lichidare a unităţii, nu se admite con­cedierea, adică desfacerea din iniţiativa angajatorului a contractului individual de muncă pe durată nedeterminată, precum şi a celui pe durată determinată, dacă salariatul se află în concediu medical, cel de odihnă anual, de studii, de maternitate, parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani sau cel suplimentar ne­plătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei până la patru ani. Nu este permisă concedierea nici în perioada îndeplinirii obligaţiilor de stat sau obşteşti sau a detaşării.

 

Expirarea contractului de muncă

 

Am fost angajat cu un contract individual de muncă pentru doi ani. Termenul a expirat, însă contractul nu a fost desfă­cut și nici prelungit. Acum angajatorul mi-a spus să depun cerere de demisie. Cum să procedez?

Vladimir  Melnic, Chișinău

 

În cazul dumneavoastră, contractul individual de muncă ce a fost încheiat pe o perioadă determinată se consideră prelungit pe o pe­rioadă nedeterminată. Prin urmare, vă puteţi continua activitatea. Mai mult decât atât, nu sunteţi obligat să depuneţi cerere de demi­sie. În acest sens, art. 83 alin. (4) din Codul muncii dispune că, dacă, la expirarea termenului contractului individual de muncă pe durată determinată, nici una dintre părţi nu a cerut încetarea lui şi rapor­turile de muncă continuă de fapt, contractul se consideră prelungit pe durată nedeterminată.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Ion Creangă
    16.03.2018

    În caz când angajatorul încheie contract de muncă cu o persoană pensionară pe o perioadă de trei ani, din data pensionării, iar peste un an se schimbă angajatorul și îi cere să scrie cerere de demisie pe motiv că este la pensie…
    Care este explicația sau norma juridică?
    Vă rog!

Citește și
slot thailand