19 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

„Codru”, stațiunea balneară unde se produc minuni

Loading
Без рубрики „Codru”, stațiunea balneară unde se produc minuni
„Codru”, stațiunea balneară unde se produc minuni
statiunea-Codru

Foto: vocea.md

Cine a avut ocazia măcar o singură dată să se odihnească la Stațiunea balneoclimaterică „Codru” de la Călărași, cu siguranță, va reveni și nu doar singur, ci împreună cu familia, cu prietenii. Izvoarele cu ape minerale curative din zonă constituie o sursă importantă pentru tratament, iar calitatea aerului în zona satului Hârjauca este recunoscută ca fiind cu efect terapeutic şi face parte din complexul de resurse importante ale balneoterapiei practicate de Staţiunea balneară „Codru”.

 

 

Faima sanatoriului „Codru”, comparată cu a stațiunii „Essentuki”

 

Luna aceasta, stațiunea împlinește 55 de ani de la fondare. A fost deschisă în 1959 pe teritoriul fostului spital balneo­logic, dar acesta a fost construit pe terito­riul fostei mănăstiri Hârjauca. „Stațiunea noastră e unică în felul său. Avem ape minerale care fac minuni. Proprietățile acesteia au fost cercetate de savanți. Un grup de profesori de la Universitatea de Medicină și Farmacie de la Chișinău și de la Institutul de Balneologie și Fizioterapie din Odesa au făcut studii și au consta­tat proprietățile miraculoase ale apei. Se aseamănă cu apa de la stațiunile balneare de la Essentuki, cu apele minerale de lân­gă Harkov. În baza cercetărilor savanților, s-a luat decizia ca în aceste locuri să fie construită o stațiune balneară aici la noi”, povestește medicul-șef al sanatoriului, Si­mion David.

 

g_sanatate

Tot mai multă lume din străinătate vine să se odihnească și să se trateze la noi

 

În 1974, când a fost numit medic-șef Gheorghe Osoianu, s-a început construcția complexului sanatorial nou. În 1978 a fost dat în folosință blocul nr. 1 de dormitoare și cantina, în 1981 – policlinica, în 1982 – blocul 2 de dormitoare și în 1983 – că­minul cultural. S-a mărit numărul de pa­turi. „În perioada sovietică, aici se tratau pacienți din toată uniunea și doar 13% erau localnici. În 1992, teritoriul din deal a fost dat mănăstirii care s-a redeschis și noi am rămas acum cu 500 de paturi pe teritoriul din vale”, spune Simion David.

 

Investiții de 60 de milioane de lei, făcute de CNSM

 

Despre ce a fost la început și în ce s-a transformat în prezent stațiunea, ne vorbește Simion David, medic-șef la Stațiunea balneoclimaterică „Codru”, ca-re activează aici deja de 30 de ani, ulti­mii 20 fiind în actuala funcție. „Am fost numit în calitate de medic-șef după ce a decedat pe neașteptate fostul medic-șef Gheorghe Osoianu, un bun profesionist. Atunci era o perioadă grea, de declin eco­nomic. Stațiunea nu era gazificată, iarna eram nevoiți să o închidem. În perioada mai-octombrie, păzeam stațiunea să nu fie devastată”, își amintește Simion David. Încetul cu încetul, cu multă răbdare și cu idei inovatoare, au fost reparate și moder­nizate blocurile hoteliere, ajungându-se la capacitatea de 460 de locuri. Fiind un loc unic în Moldova, clienții nu s-au lăsat mult timp așteptați. Pentru început, pro­fitul era investit în crearea condițiilor mai bune.

 

statiunea-Codru-2

Foto: vocea.md

 

Dar să le luăm pe toate pe rând. „În 2002 ne-am conectat la conducta de gaze și din 2003 am deschis stațiunea pentru anul întreg. Am investit în blocurile ho­teliere, în blocul balneologic, policlinică, cantină, s-a procurat utilaj nou. Evident, am avut și susținerea CNSM, care, din 2004, a investit în stațiune mai mult de 60 de milioane de lei”, menționează medicul-șef.

În Staţiunea balneară „Codru” se tra­tează maladii ale aparatului digestiv, ale sistemului nervos central şi periferic, ale aparatului locomotor, ale căilor respirato­rii, maladiile ginecologice, maladiile siste­mului urinar.

 

statiunea-Codru-3

Foto: vocea.md

 

Sanatoriul oferă următoarele resurse şi servicii pentru tratament: buvet cu apă minerală; băi cu nămol; secţie de fiziote­rapie; cabinet stomatologic; cantină; cabi­net de ultrasonografie; cabinete de masaj; fitocabinet etc. În timpul liber, pacienții pot scăpa de kilogramele în plus sau pentru a-și întări sănătatea pe terenurile sportive, pot viziona filme, iar artiști din Moldova vin să le încălzească sufletele. În afară de aceasta, administrația organi­zează excursii la mănăstirile din preajmă (Răciula, Frumoasa, Hârbovăț, Hârjauca, Curchi).

În ultimi ani, s-a majorat simțitor nu­mărul pacienților de peste hotare. „La început, aici se tratau moldovencele care munceau peste hotare și reveneau acasă să-și întremeze sănătatea. Anii următori reveneau cu familiile de care îngrijeau peste hotare, iar acum străinii au aflat de noi și vin singuri. Oaspeți frecvenți sunt oameni din Rusia, Italia, Israel”, menționează medicul-șef. Aleg să vină aici nu doar pentru că e mai ieftin, ci și pen­tru că le-au fost create condiții de cazare și tratament la nivel european. În afară de aceasta, la masă sunt serviți cu bucate preparate din produse ecologice cumpăra­re de la producătorii din zonă. „Ne bucură faptul că investițiile făcute de sindicate dau venit”, concluzionează Simion David.

 

Simion-David

Foto: vocea.md

 

Medicul-șef al policlinicii, Nicolae Mel­nic, ne-a fost ghid în excursia făcută prin întreg complexul. Am văzut camere de lux care, deși sunt mai scumpe, sunt solicita­te de către pacienți. Am fost, evident, și în blocul curativ. De la pacienții întâlniți am auzit doar cuvinte de laudă. „Sunt a doua oară la sanatoriu. Și părinții mei merg cu regularitate aici o dată pe an. E cel mai bun sanatoriu din Republica Moldova. Sunt pur și simplu încântată. Aici nu doar faci proceduri și te odihnești fizic, dar ți se odihnește și sufletul parcă”, a spus Elena. „Sunt a treia oară la sanatoriu. E foarte bine. Îmi place personalul, procedurile, absolut totul. Venim și ne încărcăm cu energie și lucrăm un an de zile”, a zis Va­lentina, o altă pacientă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Sorin
    28.01.2018

    Într-adevăr asa este,aici te poti trata de diferite afecțiuni,dar te poti si relaxa.Multumim personalului care este foarte atent cu pacienții!Voi reveni in fiecare an cu mare drag!

Citește și
slot thailand