Cele mai bune cărţi din 2016, premiate de Uniunea Scriitorilor

Elena Codreanu
Vocea Poporului, 27.06.2017

   

gov.md

gov.md

 

Uniunea Scriitorilor a înmânat recent premiile pentru cele mai bune cărţi editate în anul 2016. Premiile au fost împărţite în două categorii – oferite de Consiliul Uniunii Scriitorilor şi cele acordate de către juriu, a spus Arcadie Suceveanu, preşe­dintele Uniunii. 

 

Premiul „Opera Omnia”, acordat de către Consiliul Uniunii Scrii­torilor din Moldova, a fost înmânat academicianului Mihai Cimpoi, iar premiul de excelenţă – scriitorilor Nicolae Leahu şi Mircea V. Cio­banu. Premiul „Relații Culturale” a revenit poetei și traducătoarei Linda Maria Baros.

Din juriul Uniunii Scriitorilor au făcut parte: academicianul Mihai Cimpoi (preşedinte), Vladimir Beșleagă, Alexandru Burlacu, Nicolae Negru, Claudia Partole, Maria Pilchin și Maria Șleahtițchi.

Premiul pentru poezie, oferit de juriu, a fost înmânat poetului Teo Chiriac, pentru volumul „Sufletul meu de până la Big Bang”. Premiul pentru proză i-a revenit lui Dumitru Crudu pentru cartea „Salutări lui Troțki”. Premiul pentru traduceri i-a fost acordat lui Leo Butnaru,  pentru lucrarea lui Daniil Harms „Când plânge sacadat mașina de tocat”, vol. I şi „Un tigru în stradă”, vol. II.

Scriitorul Ioan Mânăscurtă s-a ales cu premiul pentru publicis­tică, cu volumul „Desluşirea semnelor”, iar Mihaela Perciun a luat premiul pentru dramaturgie, prezentând la concurs culegerea de piese „Bustul lui Stalin”. Premiul „Cartea de debut” a revenit Vio­linei Galaicu, pentru volumul „Filonul bizantin în cultura muzicală națională”, şi Tatianei Ţâbuleac, pentru cartea „Vara în care mama a avut ochii verzi”. Iulian Filip a obținut premiul „Cartea pentru copii şi tineret”, prezentând la concurs volumul „Pălăriuța Oranj îl lecuiește pe Dumnezeu de răceală”.

Uniunea Scriitorilor a mai oferit în cadrul concursului şi premii speciale. În 2016, au apărut peste 100 de titluri de carte semnate de scriitori din R. Moldova.