20 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Campanie de promovare a drepturilor femeilor

Loading
Без рубрики Campanie de promovare a drepturilor femeilor
Campanie de promovare a drepturilor femeilor
agroindsind

Foto: vocea.md

Femeile de la sat evită să dea naștere copiilor din cauza sărăciei. Venirea în familie a unui copil presupune chel­tuieli considerabile, mai ales în primii ani de viață, când e nevoie de scutece, medicamente și deseori mâncare speci­ală pentru bebeluși. Majoritatea femeilor nu au un loc de muncă ce le-ar asigura un trai decent. Cele mai multe lu­crează cu ziua, fiind lipsite de orice indemnizații sociale.

 

„Iar indemnizațiile oferite de stat la naşterea şi îngrijirea copii­lor nu dau posibilitate de a creşte o generaţie sănătoasă şi puter­nică”, a declarat Daria Bostan, președinta Organizației de Femei a Federației Naţionale a Sindica­telor din Agricultură şi Alimenta­ţie „AGROINDSIND”, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, ea a ținut să menționeze că acțiunile organizate de femeile de la „AGROINDSIND” nu au nimic în comun cu politica. „Nu e cazul să fim învinuite de faptul că facem politică. Despre problemele femeilor de la sate am vorbit în repetate rânduri, ani la rând”, a menționat Daria Bostan. Organizația pe care o re­prezintă a desfășurat anterior un șir de acţiuni de protecţie a ma­ternităţii şi sănătăţii femeilor şi a copiilor, a înaintat revendicări către Guvern şi Parlament, dar nu au fost obținute rezultatele scontate.

Din acest motiv, președinta Organizației de Femei de la „AGROINDSIND” a anunțat startul unei noi Campanii na-ționale cu genericul „Femeia și copilul – viitorul țării”, în cad-ul căreia vor organiza diferite acțiuni, flash-mob-uri etc. Și nu se vor liniști până nu vor obține rezultatul dorit.

 

Cerințe înaintate Guvernului și Parlamentului

 

În context, Daria Bostan a ce­rut repetat rectificarea Bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2014 și stabilirea indemnizației la nașterea copilului nu mai puțin de 5.000 de lei. De ase­menea, majorarea listei de me­dicamente compensate pentru copiii de până la vârsta de 7 ani, stabilirea cuantumului lunar al indemnizației pentru creșterea copilului în mărime de 40% din baza de calcul și adoptarea unui program național de protejare a mamei și copilului în RM.

Preşedinta Organizației de Fe­mei din cadrul uniunii teritoriale „AGROINDSIND” din Ungheni, Rodica Lupu, a spus că majori­tatea femeilor de la sate aleg să muncească peste hotare pentru a fugi de sărăcie. Ca rezultat, are loc dezmembrarea familiilor şi reducerea natalităţii. La sate se atestă şi probleme grave ce ţin de accesul la serviciile de sănătate, învăţământ etc.

„Este necesar de implementat un Program naţional de proteja­re a mamei şi copilului în Repu­blica Moldova, la care vor parti­cipa și partenerii sociali, pentru a îmbunătăți sistemul de stabilire și plată a indemnizațiilor”, a con­chis Rodica Lupu.

 

Mor mulți, se nasc puțini

 

La conferință a fost prezen­tă și Ina Crangaci, locuitoare a satului Ignăței, raionul Rezina. Tânăra are un copil și lucrează la cultivarea tutunului. Ea a vorbit despre problemele femeilor cu copii, prin prisma problemelor sale. „Ne este greu să creștem un copil. Nu avem acces la îngrijire medicală calificată. Până la cinci ani, medicul de familie prescrie copiilor același tratament. Nu ne ajung bani pentru scutece și, dacă micuțul are nevoie de hrană artificială, e vai de capul nostru. Cum să-l crești cu 300-400 de lei pe lună?”, întreabă femeia.

Din cauza lipsurilor, la Ignăței a scăzut foarte mult natalitatea. În 2011, de exemplu, în sat s-au născut 24 de copii, în 2012 – 12, iar în 2013 – 15 copii. În același timp, crește mortalitatea. În 2011 au decedat 31 de persoane, în 2012 și 2013 – câte 37. Situația se înrăutățește continuu. În pri­mele două luni ale acestui an, deja au murit 15 persoane și s-a născut doar un copil.

 

Indemnizații la nașterea copiilor

 

La naşterea unui copil părin­ţii beneficiază de trei tipuri de indemnizaţii. Prima este indem­nizaţia pentru concediul medical de graviditate şi naştere (indem­nizaţia de maternitate şi lăuzie), care se acordă femeilor o singură dată pentru întreaga perioadă – 70 de zile calendaristice până la naşterea copilului şi 56 de zile calendaristice după naştere – şi se calculează din veniturile obţi­nute în perioada premergătoare naşterii.

A doua este indemnizaţia uni­că la naşterea copilului, iar a tre­ia e indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului până la îm­plinirea vârstei de trei ani pentru persoanele asigurate sau până la împlinirea vârstei de un an şi jumătate în cazul persoanelor neasigurate.

Pentru anul curent, indemni­zaţia unică la naşterea copilului s-a majorat cu 500 de lei. Femei­le asigurate ridică o indemnizaţie de 3400 de lei, iar cele neasigu­rate – 3100 de lei.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand