20 august 2019
Chisinau
Social

Calificări educaţionale transparente pe plan naţional şi internaţional

Loading
Social Calificări educaţionale transparente pe plan naţional şi internaţional

Sistemele de calificări educaţionale din ţara noastră ar putea să cape­te, în viitor, un pronunţat caracter transparent atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Asta după ce Guvernul a aprobat, recent, Cadrul Naţional al Calificărilor. Astfel de documente sunt elaborate şi im­plementate, în prezent, în statele membre ale comunităţii europene şi ele trebuie să ţină cont de Cadrul European al Calificărilor propus de Comisia Europeană.

Calificări educaţionale transparente pe plan naţional şi internaţional

ipt.md

Elaborarea acestui document este de­terminată de necesitatea de realizare a strategiei de învăţare pe parcursul întregii vieţi, de consolidare a relaţiilor reciproce dintre piaţa serviciilor educaţionale şi cea a muncii, sporire a rolului partenerilor so­ciali şi, în special, al agenţilor economici în acest proces.

 

Mai multe deziderate

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, implemen­tarea Cadrului Naţional al Calificărilor va contribui la realizarea mai multor dezide­rate. Printre acestea se numără extinderea şi organizarea raţională a serviciilor de instruire pornind de la necesităţile pieţei forţei de muncă şi în contextul dezvoltării economiei naţionale. Un alt deziderat ţine de sporirea concurenţei şi a mobilităţii for­ţei de muncă, inclusiv a absolvenţilor insti­tuţiilor de formare profesională.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com