18 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Bolile profesionale, un risc asumat în condițiile de astăzi

Loading
Без рубрики Bolile profesionale, un risc asumat în condițiile de astăzi
Bolile profesionale, un risc asumat în condițiile de astăzi

boli-profesionale

 

Lucrezi în mediu extern? Sau ai noroc de un post de muncă în interior şi nu faci altceva toată ziua decât să stai pe scaun la birou şi să tas­tezi la calculator. Află că nu eşti mai protejat de bolile profesionale, care pot apărea din cauza condiţiilor în care lucrezi. Varicele, durerile de spate, vederea slăbită, pierderea auzului sunt numai câteva dintre problemele de sănătate care apar din cauza mediului de lucru.

 

Potrivit datelor din Strategia Naţiona­lă de Sănătate Publică pentru anii 2014-2020, există multiple probleme ce ţin de sănătatea ocupaţională. Potrivit ultimelor statistici, în anii 2008-2012 au fost înregis­trate 87 de cazuri de boli profesionale cu 92 de persoane afectate, ceea ce constitu­ie în medie 1,65 cazuri la o sută de mii de angajaţi. Cele mai frecvente forme atestate au fost condiţionate de vibraţie (48,9%), agenţi patogeni (16,3%), substanţe chimice toxice (15,2%), agrochimicale (13,0%), pul­beri (1,1%), de alţi factori (4,3%).

 

Sporuri şi compensaţii pentru condiţii nocive de muncă

 

Acum 12 ani, Guvernul a aprobat o lista de peste o mie de genuri de activitate, me­serii sau condiţii vătămătoare pentru sănă­tate, pentru care salariaţilor trebuie să li se stabilească sporuri şi compensaţii.

Responsabili de la Inspectoratul Mun-cii al Sindicatelor susţin că nu sprijină să fie efectuate aceste achitări, dar să fie dimi­nuate, să fie înlăturate acele condiţii nocive de muncă care ar dăuna sănătăţii salaria­tului. Bineînţeles, asta nu se face într-o zi sau două, iar până să fie înlăturate, să fie achitate aceste sporuri.

Din momentul deschiderii Centrului Medical Consultativ Diagnostic au fost examinaţi peste patru mii de salariaţi membri de sindicat și efectuate aproape 8000 de investigații. Pentru mai mult de jumătate – 2652 de persoane, banii au fost achitaţi de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), iar 1387 de consultaţii au fost contra plată. După apartenenţa la sindicatul de ramură, aceş­tia sunt din Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei, de la „Agroindsind”, Federația „SIBA”, Federația Sinasp,  Federaţia Sin­dicatelor Lucrătorilor din Cultură şi altele. Pe parcursul anului curent, au fost exami­nate peste 700 de persoane și efectuate 1116 examinări. Cât priveşte investigaţiile, 1573 au fost ecocardiografii, 144 de moni­torizare Holter,  peste 6000  de alte inves­tigaţii de înalta performanţă. Este vorba de ultrasonografie (USG) complexă a organe­lor abdominale, USG a glandei tiroide, a glandelor mamare, articulațiilor, dopple­rografia organelor și a  vaselor magistrale, spirografii, teste funcționale etc.

 

Bolile cardiovasculare, în top

 

Medicul-şef al Centrului Medical Con­sultativ Diagnostic al sindicatelor, Valeriu Ursu, ne spune că cei mai mulţi pacienți care ajung aici acuză boli ale aparatului cardiovascular.

„La noi, de obicei, pacienţii vin la con­sultul de control fiind trimiși de 

medicul de familie sau de cardiolog. Ei acuză dureri în regiunea inimii, probleme ce țin  ritmul cardiac, stări postoperatorii și după angi­oplastie coronariană. Depistăm deseori dilatări ale atriilor,  defecte a septelor in­teratrial și cel interventricular, hipertrofii a miocardului, cicatrici rezultate în urma infarctullui miocardic.  În examinările or­ganelor abdominale, cele mai frecvente sunt steatozele hepatice, hepatomegalii, li­tiază biliară, formațiuni chistice și solide a diferitor organe. Aceatea sunt mai frecven­te la  lucrătorii din domeniul agriculturii. De aceea, membrii Federației „Agroinsind” sunt îndemnați să vină să facă un control medical, a relevat, pentru „Vocea poporu­lui”, Valeriu Ursu.

 

Un tratament eficientrezolvă foarte multe probleme

 

Cât priveşte femeile, la acestea sunt de­pistate deseori formațiuni nodulare uteri­ne, chisturi ovariene ș.a. ,,La glanda tiro­idă se depistează deseori noduli tiroidieni. Incidenţa nodulilor tiroidieni creşte acum, din păcate. Dar un diagnostic precoce și un tratament eficient rezolvă foarte multe probleme la acest capitol. Cazurile netra­tate ajung deseori la operaţie, de aceea, este foarte important să fie diagnosticate și tratate la timp. Glandele mamare, de ase­menea, trebuie examinate, deoarece frec­vent se depistează diferite maladii. Este știut faptul că nodulii tiroidieni provoacă schimbări ale structurii fibroglandulare a glandelor mamare. De aceea, pentru feme­ile care au probleme la glanda tiroidă este obligatoriu să-şi facă o mamografie sau măcar o ultrasonografie a glandelor ma­mare”, ne mai spune Valeriu Ursu.

 

Stenoza, o altă problemă a salariaţilor

 

O problema este şi stenoza – îngustarea diametrului vaselor sangvine magistrale cu îngroșarea pereților de diferite valori din cauza ateromatozei și dislipidemiei, susţine medicul-şef al centrului. „Este ste­noză ușoară, medie și pronunţată, care provoacă insuficiență circulatorie în ba­zinul vasului afectat și este un risc pentru sănătatea pacientului. Dacă este depistată la timp această afecțiune, putem preveni un ictus cerebral şi asta este foarte impor­tant”, susţine Valeriu Ursu.

Dacă analizăm morbiditatea (structu­ra bolilor) membrilor Federației Sindica­le a Educaţiei şi Ştiinţei, aici predomină afecțiunile sistemul nervos, ale glandei tiroide, de unde pornesc toate celelalte afecțiuni. Pentru că profesorii stau foar­te mult în picioare, apar probleme la articulații, la vasele sangvine, boala vari­coasă la venele membrelor inferioare. Sunt cazuri când depistăm şi la ficat probleme: noduli, chisturi ale ficatului, chisturi rena­le ș.a. Dacă vorbim de angajaţii membri ai Federației „Agroindsind”, ei au probleme cu ficatul, pancreasul, sistemul urogenital. Riscul nediagnosticării și a tratamentului poate aduce în perspectivă la ciroze he­patice. Cauzele principale ale acestor boli sunt chimicalele. Acestea sunt foarte şi foarte toxice şi nu toţi au grijă de condiţiile de muncă, nu poartă măşti, nu se spală pe mâini după ce folosesc chimicale”, ne spu­ne medicul-şef.

Potrivit acestuia, fluxul de pacienţi este în creştere. „ Altă problema este că şi bo­lile întineresc. Avem tineri şi tinere între 26 şi 34 de ani care au probleme serioase de sănătate. O diagnoză corectă şi la vre­me ne ajută să ajungem la bătrâneţe fără probleme. Odată cu înaintarea în vârstă sunt şi mai multe boli, unele dintre care-s combinate. Dacă angajatul acuză cardiopa­tie, mai apar şi alte probleme: diabetul za­harat, tensiunea arterială, boala ischemică etc.”, susţine Valeriu Ursu.

Legea în domeniu prevede că angajato­rul are obligaţia să evalueze factorii de risc la locul de muncă, iar fiecare persoană să cunoască la ce factor de risc este expus şi să fie precaut, să ceară respectarea dreptului lor dacă angajatorul se face a uita.

„Avem Inspecţia de Stat a Muncii şi Inspectoratul Muncii al Sindicatelor care efectuează deseori controale şi îi atenţio­nează pe patroni asupra protecţiei sănă­tăţii. Şi legea prevede sancţiuni dure pen­tru angajatorii care nu respectă legea şi nu asigura condiţii de muncă angajaţilor. Trebuie doar să se ţină cont de norma le­gală şi să nu ne pară o glumă asta, fiind­că, poate spun o banalitate, dar nimic nu e mai scump decât sănătatea, iar dacă un om încă în putere se îmbolnăvește grav, au de pierdut toți: el însuși, familia, în ultimă instanță, societatea. Fiindcă e mai eficient, mai ieftin să previi o boală decât să o tra­tezi ”, atenţionează medicul-şef.

De asemenea, medicul îndeamnă anga­jaţii să nu lase boală să progreseze de la o zi la altă. „Cei care ignoră cel mai mult şi fac economii pe sănătate sunt angajaţii din localităţile rurale, pentru că salariul este cum este şi nu-şi permit uneori astfel de cheltuieli. Un tratament eficient nu întot­deauna poate fi acoperit din contul poliţei obligatorii de sănătate, iar omul este nevo­it să scoată din buzunar nişte bani în plus. Şi mai grav este că unii medici, deşi au un salariu bun, continuă să mai aştepte cado­uri, iar pacientul nu are bani şi renunță la tratament, iar asta e grav”, susţine Valeriu Ursu.

 

O atitudine mai responsabilă față de sănătatea salariaţilor

 

În opinia medicului-şef, aceste proble­me ar dispărea dacă ar exista o atitudine mai responsabilă față de sănătatea sala­riaţilor atât din partea statului, cât şi din partea angajaţilor. „Statul are programe foarte bune de dezvoltare a sistemului de sănătate. Sunt politici bune, pe hârtie doar bune, dar implementarea lasă de dorit. Aici se impune o responsabilitate maximă atât din partea medicilor, cât şi a oameni­lor. Nu trebuie să se joace cu sănătatea. Nu toate bolile se transmit genetic. Majorita­tea se dobândesc pe parcursul vieţii din  di­ferite motive, inclusiv din cauza neglijenţei și a viciilor omenești, iar nediagnosticate și netratate la timp, acestea cauzează pro­bleme serioase”, conchide Valeriu Ursu, medic-şef al Centrului Medical Consultativ Diagnostic al sindicatelor.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand