26 octombrie 2020
Chisinau
Fără categorie

„Avem nevoie de sindicat, pentru că altfel suntem fără apărare”

Loading
Fără categorie „Avem nevoie de sindicat, pentru că altfel suntem fără apărare”
„Avem nevoie de sindicat, pentru că altfel suntem fără apărare”

ziua-sindicalistului

 

Vocea angajaţilor trebuie să se facă auzită, iar un sindicat ar fi in­dispensabil într-o instituţie care ţine la imaginea ei şi a angajaţilor. Liderii de sindicat din orice insti­tuţie sunt mesagerii care transmit doleanţele angajaţilor şi veghează cum le sunt respectate drepturile, ba mai mult, luptă pentru apăra­rea și realizarea acestor drepturi. Cei din urmă, angajaţii, trebuie să aibă cui să se plângă în caz că le sunt încălcate drepturile. Aces­tea sunt doar câteva dintre mesa­jele chişinăuienilor şi oaspeţilor capitalei de Ziua Sindicalistului, consemnată anual pe 7 iunie.  Nu a trecut neobservat de aceştia nici ziarul „Vocea poporului”, care, spun ei, este unul ,,foarte bun şi util salariaţilor”.

 

Valentina Covali, pensionară, Chişinău:

,,Sindicatele, o ramură necesară”

,,Zilele în Republica Moldova nu sunt atât de uşoare ca să le trăim singuri şi neajutaţi de nimeni. Un sindicat este absolut necesar într-o instituţie, întreprindere, pentru că altfel ne-am simţi neajutoraţi. Sigur, în une­le cazuri, soluţionarea problemelor cu care ne confruntăm nu depinde doar de sindicat, dar și de alți factori, dar noi ne bucurăm că el cel puţin stă în faţa noastră şi ne susține. Trăim vremuri grele. Unii se îmbogăţesc, alţii îşi cerşesc drepturile şi este complicat să spunem cine este mai fericit. Cert este că această organizație este necesară, pentru că le mai amintesc şi celor de la guvernare ce au de făcut”.

 

Liuba Arnăut, pedagog, Orhei:

,,Nu au acea valoare pe care o aveau odată”

,,Din păcate, sindicatele din ziua de astăzi nu au acea valoare pe care o aveau odată. Nu este atât de apreciată munca lor, care nu în­totdeauna este aşa cum ar trebui să fie, ca să apere interesele salariaţilor. Cred că sunt apăsaţi ,,de sus” şi nu pot să-şi facă treaba aşa cum se cere. Dar sperăm că lucrurile se vor schimba odată şi odată în ţara asta şi va fi bine. Vrem ca fiecare să-şi îndeplinească munca pe care o are fără să fie presat de ni­meni sau impus să facă aşa cum i se cere. Si­gur, de sindicate avem nevoie mereu. Anume liderii sindicali sunt acei care ne reprezintă interesele şi fac să ne fie respectate dreptu­rile. Tot ei sunt cei care le arată guvernanţi­lor restanţele pe care le au faţă de popor, că noi … de, n-o să ne ducem fiecare în parte la Guvern ori la Parlament, dar nici nu ne vor primi, pe când ei au altă putere”.

 

Zinaida Şpac, Teleneşti:

,,Citesc fiecare număr al ziarului „Vocea poporului”

,,Ştiu de acest ziar, pentru că citesc fie­care număr. Este un ziar foarte bun şi 

util, care ne oferă informaţiile de care avem ne­voie. Dacă ar fi să vorbim de sindicatul Edu­caţiei din raionul Teleneşti, păi în cele 80 de organizaţii sindicale primare ajung mai multe ziare decât sunt acestea. Mai mult, îl păstrăm şi în biblioteca şcolară. Suntem toţi membri de sindicat şi, cu părere de bine, nu avem în raion şcoală sau grădiniţă unde nu ar exista organizație sindicală”.

 

Angela Lupu, studentă, Chişinău:

,,Sindicatele ne aduc mai multe avantaje”

,,Sunt studentă şi avem la universitate sindicat. Trebuie să vă spun că este bine­venit, pentru că ne aduce mai multe avan­taje, facilităţi. Fiind încă tineri, nu prea ne cunoaştem drepturile, iar liderii de sindi­cat sunt cei care ne instruiesc şi au grijă să ne fie respectate drepturile. Vreau să spun că astfel de campanii de informare despre drepturile din domeniul relaţiilor de muncă şi rolul sindicatelor în acest proces, cum a fost organizată astăzi, de Ziua Sindicalistu­lui, ar trebui să fie mai frecvente. Populaţia trebuie să cunoască mai multă informaţie la acest capitol, pentru că drepturile angajaţi­lor cu siguranţă că se încalcă, dar din lipsă de cunoştinţe, mulţi dintre angajaţi tac şi rabdă”.

 

Nina Rusu, salariată, Ghidighici:

,,Am apelat după ajutor şi m-au ajutat”

,,Pentru mine e important un sindicat, pentru că ştiu unde pot găsi un sprijin în caz că am nevoie. Trebuie să vă spun că am ape­lat nu o dată după ajutor şi de cele mai dese ori l-am primit. Sigur, în unele cazuri nici nu depinde de ei, dar am simţit acea deschi­dere şi acel suport de care am avut atunci nevoie. În situaţia din Republica Moldo-va, avem nevoie de un sindicat puternic, care să asigure protecţia salariaţilor, deoa­rece Codul muncii, chiar dacă este bun, nu mai este respectat în totalitate şi ştim asta cu toţii. Eu zic că trebuie să punem mai mult accentul pe informare, pentru că cetă­ţenii, salariaţii chiar nu-şi cunosc drepturi­le, iar de acest fapt profită patronii, anga­jatorii. Mai mult decât atât, ziarul de profil pe care îl editaţi ar fi bine să ajungă în casa fiecăruia, pentru că este unul bun şi cred că astfel vom mai ridica și nivelul de cultură, de cunoaștere a drepturilor lor, ale cetă-ţenilor”.

 

Carolina Toma, studentă, Chişinău:

,,În „Vocea poporului” găsesc întotdeauna ceva nou, util”

,,Mă bucur că avem sindicate în Republi­ca Moldova şi vreau să spun cu toată fermi­tatea că îşi fac munca bine.  Apără dreptu­rile şi protejează salariaţii. E ceva benefic pentru societate. Sunt studentă şi la noi la facultate avem sindicat, iar eu fac parte din el. Suntem foarte activi şi organizăm deseori diferite manifestări culturale, sportive. Cât priveşte ziarul „Vocea poporului”, să ştiţi că îl citesc cu o deosebită plăcere. Am ce citi în el şi de fiecare dată găsesc ceva nou, infor­maţii utile pentru cetăţeni. Este exact ce i-ar trebui unui salariat şi unui începător, cum suntem noi”.

 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com