19 ianuarie 2020
Chisinau
Fără categorie

Autorităților li se cere să îmbunătățească condițiile de trai ale femeilor de la sate

Loading
Fără categorie Autorităților li se cere să îmbunătățească condițiile de trai ale femeilor de la sate
Autorităților li se cere să îmbunătățească condițiile de trai ale femeilor de la sate

femei-sindicaliste

 

Femeile sindicaliste din me­diul rural se arată îngrijorate de situația social-economică din țară și cer autorităților să întreprindă acțiuni con­crete pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale femeilor de la sate.

 

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul mai multor întru­niri ale femeilor din sindicate, or­ganizate săptămâna trecută cu pri­lejul consemnării Zilei Mondiale a Femeilor din Mediul Rural. Astfel, joi, 15 octombrie, la Anenii Noi, sindicalistele din regiune au adop­tat o Declarație, care a fost adre­sată Parlamentului, Guvernului, reprezentanților administrației pu­blice locale din raionul Anenii Noi, patronatelor și societății civile.

Daria Bostan, preşedinta Consi­liului interramural teritorial al sin­dicatelor din raionul Anenii Noi, a menționat că, deși se declară la toate nivelurile că drepturile feme­ilor sunt parte integrantă a dreptu­rilor omului, realitatea din mediul rural arată cu totul altceva, nivelul de trai al acestora se înrăutățeşte pe zi ce trece.

 

g_cnsm

Realitatea din mediul rural arată că nivelul de trai al femeilor se înrăutățeşte pe zi ce trece

 

Sindicalistele din Anenii Noi au cerut să fie stopat procesul de ma­jorare a tarifelor la gaze naturale și energie electrică, adoptarea de urgență a unor măsuri de compen­sare a costurilor la medicamente, mărirea indemnizației la nașterea copiilor până la 5000 de lei, stabi­lirea salariului minim unic la nive­lul minimului de existență și nead­miterea majorării contribuțiilor de asigurări medicale.

Menționăm că la lucrările ședin-ței au fost prezenți și reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindi­catelor din Moldova: Tamara Mirovschi, șefa Departamentului organizare, educație și informare din cadrul CNSM, și Ana Moldovanu, șefa Departamentului protecție social-economică din cadrul CNSM. Ele au comunicat celor prezenți despre activitatea CNSM și acțiunile întreprinse în domeniul protec-ției drepturilor și intereselor soci­al-economice ale femeilor din țară.

În contextul consemnării Zilei Mondiale a Femeilor din Mediul Rural, au fost organizate activități în orașele Ungheni, Fălești și Sîn­gerei. Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural a fost instituită în 1995, la Conferinţa Internaţională a Femeilor din Beijing și este con­semnată anual la 15 octombrie.

Potrivit datelor statistice, femei­le reprezintă mai mult de jumătate din populaţia Republicii Moldova, iar peste un milion de femei locu­iesc în mediul rural. Datele statisti­ce mai arată că doamnele de la sat trăiesc, în medie, cu patru ani mai puţin decât cele din mediul urban. Femeile de la țară se căsătoresc mai devreme decât cele din oraşe și nasc copii, de obicei, de la vârsta de 22 de ani. Asta în timp ce tinerele de la oraș devin mame pe la 25 de ani.

 

Departamentul Informațional al CNSM

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com