16 aprilie 2024
Chisinau
Varia

Atenționare de la ANSA.Persoanele care nu nimicesc ambrozia riscă amenzi

Loading
Varia Atenționare de la ANSA.Persoanele care nu nimicesc ambrozia riscă amenzi
Atenționare de la ANSA.Persoanele care nu nimicesc ambrozia riscă amenzi
winlawn.com

Agenţia Naţională pentru Siguran­ţa Alimentelor (ANSA) atenţionea­ză din nou despre pericolul cauzat de buruiana invazivă Ambrosia ar­temisiifolia, menţionând că în ma­joritatea localităților din țară nu se întreprind măsuri fitosanitare de combatere a acesteia.

Conform prevederilor art. 35 alin (1) lit. a) şi b) din Legea cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fi­tosanitară, în procesul de cultivare a plantelor, persoanele fizice şi juridice, indiferent de tipul de proprietate şi for­ma juridică de organizare, sunt obliga­te să efectueze cercetarea sistematică a semănăturilor şi a plantaţiilor, reali­zarea de măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariţiei şi diseminării orga­nismelor dăunătoare.

Totodată, conform art.189 din Codul Contravenţional al Republicii Mol­dova, omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod intenţionat de către deţinătorii de terenuri a măsurilor obli­gatorii privind combaterea dăunători­lor de carantină, a agenţilor patogeni ai bolilor de plante şi a buruienilor, se sancţionează cu amendă de până la 600 de lei pentru persoanele fizice, 2400 de lei pentru persoanele cu func­ţie de răspundere și cu o amendă de până la 4500 de lei pentru persoanele juridice.

Ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, pe terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, în lanurile de cereale, de floarea-soa­relui etc. şi este extrem de periculoasă pentru oameni. În perioada august-septembrie, polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, este unul dintre factorii agravanţi ai astmu­lui bronşic.

O singură plantă matură poate eli­bera până la opt miliarde de grăunțe de polen (20 de microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Specialiştii ANSA îndeamnă cetă­ţenii ca, atunci când depistează buru­iana, să o smulgă din rădăcină ori să o taie, cel puţin de trei ori, înainte de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului. De asemenea, se pot folosi şi erbicide.

Alergia la ambrozie este sezonieră și constă în strănut în salve, prurit na­zal, ocular și faringian, obstrucție naza­lă, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tuse seacă și dispnee, în special dimineața și seara, urticarie.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand