23 august 2019
Chisinau
Varia

Arborele „Moldova”, plantat la Festivalul internațional al copiilor

Loading
Varia Arborele „Moldova”, plantat la Festivalul internațional al copiilor

Republica Moldova şi Turcia sunt două ţări care, pe lângă efortul de­pus în demararea activităţii şi pune­rea în valoare a mişcării sindicaliste, promovează şi  patrimoniul cultural şi spiritual prin intermediul schim­bului de experienţă şi de impresii ale copiilor.

Arborele „Moldova”, plantat la Festivalul internațional al copiilor

arhivă personală

În mod tradiţional, în fiecare an, un grup de copii ai lucrătorilor din industria constructoare de automobile şi maşini agricole din R. Moldova participă la Fes­tivalul Internaţional al Copiilor în Ankara, capitala Turciei, iar copiii colegilor din Tur­cia se odihnesc în țara noastră.

Și în vara acesta, 29 de copii din ra­mura noastră au avut posibilitatea să se odihnească într-un hotel de cinci stele în frumoasa capitală a Turciei. Ei au avut parte de scene impresionante de artă și cultură, cu o mare concentrație de obiec­te istorice, cum ar fi mausoleul Mustafa Kemal Atatürk, construit în onoarea fon­datorului Turciei moderne. Acest mau­soleu adăpostește și un muzeu dedicat fostului președinte, precum și războiului de independență al Turciei. Astfel se ex­plică numărul imens de vizitatori care depășește cifra de trei milioane pe an. Pe lângă statutul de monument, acest mau­soleu are și funcție protocolară, întrucât fiecare oficial străin trece pe aici în timpul vizitei sale în Turcia, să depună o jerbă de flori la mausoleu.

 

Copilăria, cea mai frumoasă etapă a vieții

Au depus o jerbă de flori la mauso­leu și copiii din Moldova, alături de alți participanți Festivalul Internațional al copiilor. În cadrul acestui eveniment pro­tocolar, am aflat că primul președinte al Turciei, Mustafa Kemal Atatürk, la Marea Adunare Națională, care a avut loc pe 23 aprilie 1920, în  Ankara, a declarat că viitorul națiunii își are temelia în copi­lărie.

Arborele „Moldova”, plantat la Festivalul internațional al copiilor

arhivă presonală

Pentru copii s-a organizat o excursie prin Istanbul – singurul oraș din lume ce se întinde pe două continente, metro­polă care leagă, prin strâmtoarea Bosfor, Europa de Asia. Copiii s-au plimbat prin orașul vechi, au vizitat Moscheea Albas­tră, Hagia Sophia (Catedrala Sfânta Sofia) și hipodromul. Toți copiii au rămas extrem de impresionați de plimbarea cu vaporul pe apele Bosforului, fiind fascinați de po­durile care leagă cele două continente, de minunatele peisaje de pe cele două maluri ale strâmtorii.

Pe parcursul celor șase zile ale festiva­lului, copiii au fost implicați în multiple activități. Ei au ocupat, în cadrul festiva­lului, locuri de frunte la concursuri sporti­ve și culturale, fiind distinși cu diplome și cadouri pentru participare activă la aceste manifestări. De pildă, Carolina Psederschi și Egor Pulschin s-au clasat pe locul 1 la categoria dansuri sportive, fiind distinși cu medalia festivalului. Toate aceste competiții s-au încununat cu odihnă de vis în niște condiții prielnice unei vacanțe de nota 10. Copiii au avut parte de niște zile pline de soare, zile întregi s-au scăl­dat și distrat în aqua park, au interacționat și socializat cu alți copii din țările partici­pante la festival și au căpătat o experiență inedită în învățarea limbilor și a culturilor străine.

În una din dimineți, toți copiii au plantat arbori într-un parc din preajma hotelului, iar un arbore a primit numele „Moldova”.

 

Generația tânără deja își creează o imagine pozitivă despre sindicate

 

În aceste clipe de fericire ale copiilor îți vine în gând rostul muncii sindicaliste, având o mulțumire în suflet pentru ceea ce faci și, mai ales, pentru cine faci, fiind conștienți de faptul că facem totul pen­tru generația tânără, care deja își creează o imagine pozitivă despre sindicate. Deși presupune muncă și emoții organizarea odihnei pentru copii, plăcerea rezultatului compensează inevitabil totul, mai ales că permanent copiii au fost însoțiți de Luiza Rotaru și Ina Apostol, care au contribuit considerabil la odihna copiilor. Iată de ce ne exprimăm gratitudinea față de aceste doamne, sperând și la ulterioare colabo­rări.

Se știe, copilăria este cea mai frumoasă și îndrăgită etapă a vieții. Suntem siguri că am reușit, cu spiritul sindicalist, să adu­cem vacanța în ochii și sufletele acestor copii, fapt cu care ne mândrim și care ne va stimula să facem și mai multe lucruri mărețe.

 

Boris BABICI,

președinte al

Sindicatului Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile

și Mașini Agricole

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com