17 septembrie 2019
Chisinau
Fără categorie

Antreprenoriatul social, promovat în ţara noastră cu asistenţă externă

Loading
Fără categorie Antreprenoriatul social, promovat în ţara noastră cu asistenţă externă
Antreprenoriatul social, promovat în ţara noastră cu asistenţă externă
antreprenoriat-social

Foto: ipn.md

 

Un proiect de lege privind antreprenoria­tul social este elaborat, în prezent, în ţara noastră de specialiştii de la Ministerul Mun­cii, Protecției Sociale și Familiei și cei de la Ministerul Economiei, în conlucrare cu ex­perţi din Italia. Surse din cadrul Ministe­rului Muncii au precizat că, luna viitoare, ar urma ca proiectul respectiv să fie expus spre dezbateri publice. 

 

Conform datelor oficiale, persoanele vulnerabile, în special cele cu dizabilități, întâmpină obstacole majore la integrarea pe piaţa muncii. Pentru a solu­ţiona această problemă, factorii guvernamentali de răspundere au primit o propunere din partea repre­zentanţilor autorităţilor italiene în ceea ce priveşte acordarea de asistenţă pentru dezvoltarea antrepre­noriatului social.

Astfel, partea italiană este dispusă să contribuie la efectuarea unui transfer de bune practici și la con­solidarea capacităților necesare pentru elaborarea legislației în domeniu, precum şi la crearea unor mo­dele de cooperare socială.

În opinia Laurei Grecu, viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, pentru ţara noastră este important să dispună de o lege în domeniul antrepre­noriatului social. Totodată, experiența Italiei în abor­darea acestei chestiuni şi transferul de bune practici va crea premisele necesare pentru ca baza legală ce va fi elaborată să fie funcțională şi în conformitate cu standardele europene.

Aceste chestiuni au fost discutate la o reuniune des­făşurată recent la Chişinău. În context, Laura Grecu a subliniat necesitatea semnării unui acord de securita­te socială ce ar permite asigurarea anumitor drepturi pentru migranții moldoveni care muncesc în Italia.

„Pentru noi, comunitatea moldovenilor din Italia, care este constituită din peste 150 de persoane, este foarte importantă. De aceea, credem că inițierea unor proiecte care ar viza migranții moldoveni, în special, persoanele dezavantajate, ne-ar ajuta să contribuim la îmbunătățirea legislației și a modelelor de coope­rare socială”, a afirmat Stefano Ricci, director de de­partament în cadrul Ministerului Muncii și al Politici­lor Sociale din Italia. Un acord moldo-italian privind migrația forței de muncă, semnat anterior, a permis selectarea a peste 370 de persoane din ţara noastră care au beneficiat de formare profesională și cursuri de învăţare a limbii italiene. Forţa de muncă din ţara noastră a fost instruită în patru domenii: asistență adulți sau copii, servicii hoteliere și restaurante, in­stalare de panouri solare, precum și construcții.

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com