20 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

ANOFM oferă peste șase mii de locuri de muncă, ce rămân, în principal, nesolicitate

Loading
Без рубрики ANOFM oferă peste șase mii de locuri de muncă, ce rămân, în principal, nesolicitate
ANOFM oferă peste șase mii de locuri de muncă, ce rămân, în principal, nesolicitate
locuri-de-munca

Foto: puterea.ro

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) vine în această lună cu peste șase mii de oferte de muncă. Dintre acestea, 2642 de posturi sunt pentru persoane cu studii superioare şi medii, ceea ce constituie 44% din numărul total de locuri de muncă vacante şi 3414 de posturi – pentru cei cu studii medii generale şi secundare profesionale, constituind 56% din numărul total de locuri vacante.

 

Dacă e să analizăm piaţa muncii din Republica Moldo­va, nu putem afirma că există o mare cerere de meserii inovatoa­re. La fel ca și anii trecuţi, sunt la mare căutare aceiaşi specialişti: medici, manageri, recenzori, iar lista poate continua. Pentru persoanele cu studii superioare şi medii, cele mai multe locuri sunt în domeniul serviciilor me­dicale – 436, recenzor (personal de recensământ) – 420, mana­ger – 274.

Pentru persoanele cu stu­dii medii generale şi secundare profesionale, principalele me­serii pentru care sunt oferite lo­curi de muncă sunt în domeniul industriei uşoare – 1326, în do­meniul social – 400, în indus­tria hotelieră şi în restaurante – 213.

Lucrătorii necalificaţi pot ob­ţine un loc de muncă în calita­te de muncitori auxiliari – 253, sortatori – 90, îngrijitori de în­căperi de producţie şi serviciu – 71. Potrivit datelor înregistrate de agenţiile teritoriale ale forţei de muncă, cele mai multe pos­turi vacante sunt înregistrate în Chişinău – 1887 şi Bălţi – 1349, acestea fiind urmate de Orhei – 266, Comrat – 172, Cantemir – 149.

 

g_social

Paradoxul locurilor vacante şi al șomerilor se perpetuează

 

Chiar şi aşa vorbim de o si­tuaţie paradoxală, în care avem peste șase mii de locuri disponi­bile, în timp ce câteva zeci de mii de cetăţeni nu au un serviciu, respectiv un venit stabil. Ala Şu­pac, directoarea Agenţiei pentru ocuparea forței de muncă din municipiul Chişinău, a precizat că ,,nivelul şomajului a rămas acelaşi comparativ cu perioada anilor 2012-2013.

Şomerii se văd nevoiţi să ape­leze în multe cazuri la economia informală, unde salariile sunt mai mari. În prezent, în Chişi­nău, există peste 1600 de locuri vacante, ceea ce pare a fi insu­ficient”. Cu toate acestea, unele şi aceleaşi joburi rămân perma­nent libere.

Sergiu Iurcu, şef adjunct al Departamentului protecţie soci­al-economică din cadrul Confe­deraţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, e de părere că ,,în primul rând, posturile propuse de cele mai multe ori rămân ne­ocupate o perioadă de lungă du­rată, din cauza condiţiilor proas­te de muncă şi a salariului mic. Totodată, mulţi şomeri merg la agenţii mai curând pentru a obţine beneficii din partea sta­tului. De multe ori se întâmplă că persoanele rămase fără un loc de muncă apelează la economia informală şi asta din lipsa de in­formare, dar şi din necesitatea de a avea un loc de muncă şi un anumit venit.

Dat fiind faptul că ponderea acestui sector e destul de mare, cu o cifră estimativă de 50-60%, şomerii îşi pot găsi uşor aici un loc de muncă. Toate însă conduc la diminuarea veniturilor bu­getului public pentru sănătate, pensii, precum şi pentru sala­riile bugetarilor. Acest lucru se întâmplă pentru că cei antrenaţi în această activitate nu achită impozite la stat, contribuţii în bugetul asigurărilor sociale de stat, în fondurile de asigurare medicală”.

Întrebat dacă cei întorşi din Rusia ar putea să apeleze la agenţie, Sergiu Iurcu a ţinut să menţioneze că, probabil, foarte puţini dintre cei reîntorşi acasă vor apela la ofertele agenţiei, luând în calcul că peste hotare erau remuneraţi cu 500 de euro, iar aici li se propune un salariu de 2000-3000 de lei.

 

Moldoveni care au lucrat în Rusia vor putea să lucreze în Israel

 

Totuşi, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei in­formează că persoanele revenite în ţară se vor orienta către alte ţări şi cei peste 150 de mii de ce­tăţeni moldoveni care au lucrat în Rusia vor putea să lucreze, de exemplu, în Israel, în construc­ţii, unde în prezent se oferă circa 10.000 de locuri vacante.

Oficialii de la Ministerul Mun­cii au menţionat că se lucrează la Proiectul de lege privind in­tegrarea în câmpul muncii a celor întorşi din străinătate şi în curând vom avea detalii des­pre acest document. Chiar dacă pronosticurile înclinau balanţa spre un NU în ce priveşte ape­larea cetăţenilor întorşi de peste hotare la o agenţie pentru a se integra în câmpul muncii, direc­toarea Agenţiei teritoriale Chişi­nău, Ala Şupac, a ţinut să sub­linieze că lucrurile de fapt stau altfel. ,,Pentru moment, în baza de date a agenţiei sunt înregis­traţi 50 de şomeri reîntorşi în ţară, dintre care 23 sunt munci­tori veniți din Rusia, ceilalți din Ucraina, Cehia, Italia, Portuga­lia, Spania, Turcia”.

 

Şomerii cu studii superioare au suprasaturat piaţa forţei de muncă

 

În prezent, în Republica Mol­dova sunt foarte multe persoane care, deşi au studii superioare, lucrează pentru salarii extrem de mici sau, în general, preferă să se recalifice. Potrivit direc­toarei Agenţiei pentru ocuparea forței de muncă din municipiul Chişinău, sunt multe cazuri în care persoane cu studii superi­oare se „recalifică” în muncitori, doar pentru a-şi găsi un job.

Pavel Secrieru (economist, 40 de ani) a declarat că figurea­ză în baza de date ca fiind şomer de aproape un an ,,Nu este pri­ma oară când apelez la o agen­ţie pentru a găsi un job, sper să am şanse să-mi găsesc un loc de muncă. Cu toate acestea, de multe ori se întâmplă că locurile propuse sunt formale, de exem­plu, este o ofertă de muncă de jumate de an, dar care nu este valabilă. La locuri bune sunt angajaţi ,,oamenii lor”, celelalte ajung la agenţii. Agenţia de mul­te ori îţi propune să te scoţi din evidenţă de șomaj, chipurile, în ţară totul e frumos şi bine şi şansele de integrare europeană cresc.

Agenţiei îi este foarte conve­nabil ca să aibă cât mai puţini şomeri înregistraţi, iar ca să ob­ţină acest „succes”, au recurs la diferite metode, ca omul să se plictisească de toate procedurile şi să renunţe singur. Deja sunt gata să activez nu doar ca econo­mist, accept orice meserie apro­piată domeniului meu de activi­tate. Acasă am doi copii minori, pe care trebuie să-i întreţin. Am acceptat un loc în care mi-au anunţat un salariu de 1700 de lei, dar când am mers la anga­jator, acesta mi-a zis că salariul e de 900 de lei, din care mi se rețineau impozite, contribuţii şi rămâneam cu un salariu de 600 de lei”.

În acest context, Ludmila Rai­lean (asistent social, 35 de ani) a declarat că acum doi ani a rămas fără un loc de muncă, a apelat la agenţie acum un an şi nu și-a găsit nici o ofertă care să ţină de meseria sa. „Aşa că a trebuit să merg în Rusia. Acum am revenit şi am apelat din nou la agenţie, în speranţa să obţin un rezultat pozitiv de această dată”.

Astăzi există multe oportuni­tăţi de angajare în câmpul mun­cii. La nivel de stat, funcționează Agenţia Naţională pentru Ocu­parea Forţei de Muncă, cu re­prezentanţe în toate centrele raionale, unde se pot adresa toţi cei interesaţi de un loc de mun­că. Există şi posibilitatea de in­formare despre piaţa muncii în cadrul Centrului de informare din cadrul AOFM din Chişinău, unde solicitanţii sunt instruiţi cum să întocmească un CV sau cum să utilizeze calculatorul în procesul de căutare a jobului dorit.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
3
Comentează
  • Andrei
    27.04.2015

    Buna ziua!am trecut testare profesionala petru plecare la munca an Izrail an constructii( cu specialitate armator) pe data de 19 martie ,dupa testare profesionala mi-au spus ca am trecut,acum vreau sa stiu daca am fost acceptat an 75% sau an 25% se amplinesc deja 5 saptamani si nimeni nu spune nici da nici nu. Mi-au spus ca la 3 saptamani vom fi anuntati ca da sau nu.

  • curicheru lilian
    19.01.2016

    Buna ziua. Ma numesc Lilian si as vrea sa lucrez in Israel in domenioul constructiilor. Am staj in acest domeniu.

Citește și
slot thailand