
Foto: vocea.md
Un proces de consultare privind posibilitatea organizării unei greve japoneze se desfăşoară, în prezent, în structurile teritoriale ale Federaţiei Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice din Republica Moldova (SindASP).
„Este vorba despre o acţiune extremă, când oamenii nu mai văd vreo şansă în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor care există de mai mult timp şi în cazul dat ei sunt nevoiţi să iasă să manifeste. Această grevă japoneză este o formă mai specială de a exprima nemulţumirea”, a precizat pentru „Vocea poporului” preşedintele Federaţiei SindASP, Vlad Canţîr.
Preşedintele SindASP a specificat că greva japoneză este o formă de exprimare a nemulţumirii prin anumite simbolici, cum ar fi panglici, declaraţii, pancarte.
Adepţii altei politici
Realmente, Federaţia SindASP este adeptul unei alte politici, adică de a nu recurge la astfel de acţiuni. Asta în caz că s-ar fi găsit căi de a respecta în totalitate clauzele Legii privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici. Actualmente, o parte din prevederile acesteia sunt în vigoare, dar nu sunt respectate, iar altele au fost amânate în repetate rânduri, a remarcat Vlad Canţîr. Vorbitorul a subliniat că, în 2012, s-a făcut un pas spre eficientizarea sistemului de salarizare a funcţionarilor publici prin adoptarea legii sus-menţionate, dar îndată după aceasta s-a constatat că nu sunt bani pentru a fi puse în practică cele stipulate în document.
![]() | Este o modalitate de avertizare, pentru a nu ajunge şi la o altă formă de manifestare |
Ideea organizării unei greve japoneze a venit în urma mai multor acţiuni întreprinse de reprezentanţii SindASP, printre care se numără întâlniri la nivel de comisie parlamentară, cu factori de decizie guvernamentali, tot felul de apeluri scrise. Acestea s-au soldat însă doar cu răspunsuri formale, cu acelaşi conţinut, că e austeritate bugetară şi că punerea în aplicare a soluţiilor va mai dura.
Iniţiativa de jos
Iniţiativa în ceea ce priveşte organizarea unei greve japoneze vine din teritorii, din partea membrilor SindASP.
„Membrii de rând insistă să organizăm această grevă, din moment ce se vehiculează că funcţionarii publici din Republica Moldova nu ar avea dreptul la o grevă în sens clasic, cu ieşire în stradă, cu alte expuneri. Asta cu toate că nu este nici o prevedere în acest sens în legislaţia naţională”, a argumentat preşedintele SindASP.
Realitatea e de aşa natură că în teritoriu, dar şi în structurile centrale, angajaţii din serviciile publice sunt bântuiţi de un sentiment de angoasă, de dorința de a se manifesta de o manieră mai categorică, a constatat Vlad Canţîr. Cu toate acestea, condiţiile de muncă şi, în primul rând, salarizarea, trebuie să fie îmbunătăţite.
Proces de consultare
Preşedintele SindASP a specificat că, în prezent, salariul mediu pentru 15 la sută dintre angajaţii administraţie publice, ca-re fac parte din eşaloanele de sus, constituie peste 5000 de lei. Aceeaşi retribuţie o are şi o mică parte dintre deţinătorii funcţiei de demnitate din teritorii. Ceilalţi 85 la sută au salarii de la 2000 până la 4000 de lei lunar.
În aceste condiţii, ideea grevei japoneze este consultată în cadrul tuturor celor 42 de asociaţii teritoriale ale Federaţiei SindASP.
„Avem promisiuni de susţinere şi răspunsuri care spun că lumea nu este încă pregătită pentru asemenea acţiuni, din diferite cauze. Bănuiesc că motivul principal este faptul că funcţionarilor din teritoriu nu li se permite să facă acest lucru”, a accentuat Vlad Canţîr.
Preşedintele SindASP a adăugat că, în cazul unui răspuns pozitiv de la mai mult de 50 la sută dintre membri, va fi demarată grevă japoneză. Procesul de consultare urmează să se încheie în decurs de o lună.
Acţiunea se va materializa prin utilizarea unor panglici legate la mână şi pancarte prin care societatea va fi anunţată despre demararea grevei. Ar putea fi vorba despre două-trei ore în decursul unei zile, în care funcţionarii şi angajaţii vor purta aceste panglici şi, totodată, îşi vor desfăşura activitatea în regim obişnuit.
Obiectul nemulțumirilor
În același timp, vor fi expuse pancarte prin care se va anunţa că e vorba de o exprimare a nemulţumirii legate de sistemul de salarizare, de condiţiile nocive de muncă şi alte probleme ce nu sunt soluţionate de mai mult timp.
„Este o modalitate de avertizare, pentru a nu ajunge şi la o altă formă de manifestare. Nu excludem ca greva să dureze şi două-trei zile la rând. Efectul acesteia este de a demonstra că serviciile publice sunt pregătite şi pentru alte acţiuni”, a precizat Vlad Canţîr.
De menţionat că greva japoneză e o formă de manifestare care nu afectează calitatea prestării serviciilor, nu întrerupe activitatea funcţionarilor sau a angajaţilor, este doar o modalitate de a atenţiona că există probleme.
Recent, SindASP a desfăşurat un forum naţional unde au fost expuse problemele cu care se confruntă în prezent angajaţii din administraţia publică. Ulterior, reprezentanţii SindASP au formulat şi expediat un nou apel către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Finanţelor şi Cancelaria de Stat şi aşteaptă să primească un răspuns timp de 30 de zile.