28 mai 2020
Chisinau
Cultura

Angajații din cultură ar putea reveni la muncă de la 15 mai

Loading
Cultura Angajații din cultură ar putea reveni la muncă de la 15 mai
Angajații din cultură ar putea reveni la muncă de la 15 mai
consulting.md

Chiar dacă angajații bugetari au re­venit la muncă începând cu 4 mai curent, instituțiile teatral-concertis­tice și muzeele din țară au rămas în­chise pentru public până la 15 mai, atâta timp cât în țară este în vigoare starea de urgență.

Potrivit lui Nicolae Garaz, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, în această perioadă, angajații din cultură, care sunt salarizați de la bugetul de stat, muncesc de la distanță, astfel că lor li se plătește două treimi din salariul tarifar de funcție.

Totodată, liderul sindical este de păre­rea că, după 15 mai, angajații din aceas­tă branșă ar putea reveni la locurile lor de muncă, dar urmând să țină cont de măsurile de protecție – să poarte măști, mănuși, să folosească dezinfectanți și să respecte distanța socială de cel puțin un metru. Conform federației sindicale de ramură, printre angajații din cultură nu a fost înregistrat nici un caz de infecție cu COVID-19.

În perioada stării de urgență, profesorii de la școlile de artă din țară și-au conti­nuat activitatea de la distanță, orele fiind predate elevilor în regim online. În același timp, din cauza pandemiei de coronavi­rus, au fost anulate mai multe concursuri municipale, naționale și internaționale de muzică, artă plastică și teatru, la care ur­mau să participe elevii școlilor de artă.

Și angajații Federației Sindicatelor Lu­crătorilor din Cultură au continuat să lu­creze de la distanță, în perioada stării de urgență. Nicolae Garaz a menționat că la 22 mai va avea loc Consiliul Republican al FSLC, în regim online, în cadrul căruia se va decide când va avea loc următorul congres al federației. Deși, inițial, până la pandemie, desfășurarea congresului era programată pentru 28 mai, evenimentul va avea loc în toamnă.

În ultimele două luni, toate instituțiile teatral-concertistice și muzeele din repu­blică au desfășurat activități. De exemplu, trupa Teatrului Național „Mihai Eminescu” invită publicul la spectacolul online „Casa Mare” după piesa omonimă a lui Ion Druță, în regia lui Alexandru Cozub.

Teatrul Poetic „Alexe Mateevici” a fost alături de spectatorii săi fideli și de Ziua Europei online. Actorii și întreaga echi­pă au pregătit momente poetice pentru adulți, dar și pentru cei mici. Pa pagina de facebook a teatrului, publicul poate admi­ra vocile actrițelor Margareta Nazarchevici („Fratelui creștin”) de A. Mateevici), Ludmi­la Botnari („Țara” de A. Mateevici), Marcela Nistor („Amintiri din prezent” de Nichita Stănescu). Pentru copii, actorii au pregătit povești, care vor fi transmise online seara, înainte de culcare.

 

Și actorii, și spectatorii tânjesc după întâlnirile „pe viu”

 

Și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” de la Bălți a transmis online mai mul­te spectacole pentru copii și adulți. Pri­ma reprezentație, „Nora”, de Victor Ion Popa, în regia lui Ion Marcoci, a avut loc la 10 aprilie. La 11 aprilie, a fost prezentată piesa „Scufița roșie” de Charles Perrault, în regia lui Valeriu Josan. „Un suflet pentru o păpușă”, un spectacol de Adrian Graur, în regia lui Anatol Răcilă, a fost prezentat online la 12 aprilie.

Și actorii, dar și spectatorii, abia așteaptă să se întâlnească „pe viu”, în sălile de spectacole, pentru a savura frumosul din creațiile dramaturgilor.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com