29 ianuarie 2020
Chisinau
Fără categorie

Angajații celor trei bănci cu probleme se tem pentru ziua lor de mâine

Loading
Fără categorie Angajații celor trei bănci cu probleme se tem pentru ziua lor de mâine
siba-protest

Foto: vocea.md

Situația de la Banca de Economii SA, BC „Banca Socială” și BC „Unibank” nu îi preocupă doar pe factorii de decizie din stat și pe deponenți, ci, poate, în primul rând, pe salariații acestora. Angajații celor trei bănci vin zilnic la serviciu cu teama în suflet că aceasta va fi ultima lor zi de lucru. Nimeni nu vine să le ex­plice ce urmează să se întâmple cu locul lor de muncă, cu soarta lor, în definitiv. Toate informațiile le află din presă. „Din acest motiv, ei sunt supuși stresului ocupațional ce poate avea consecințe foarte gra­ve”, susțin sindicatele.

 

3500 de salariați ar putea rămâne pe drumuri

 

Sindicatele Lucrătorilor Instituţiilor Ban­care și de Asigurări (SIBA) sunt împotriva lichidării Băncii de Economii, a Băncii So­ciale și Unibank. Dacă autoritățile vor face ce se discută deja la vârf, 3500 de salariați vor rămâne pe drumuri. „Iar dacă  îi luăm în calcul și pe membrii familiilor acestora, atunci 10.000 de persoane rămân fără sursă de existență. Sunt specialiști buni care toată viața lor au lucrat la una dintre cele trei bănci și acum vor rămâne pe drumuri”, a declarat Victor Onici, președintele SIBA.

„Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor Insti­tuţiilor Bancare şi de Asigurări din Republica Moldova „SIBA” își exprimă dezacordul faţă de intenţiile păguboase ale autorităților ce-i vizează pe salariaţii care activează la Banca de Economii, „Banca Socială” şi „Unibank”. În ultima perioadă, în mijloacele de informa­re în masă se vehiculează tot mai des intenţi­ile Guvernului, Parlamentului şi Băncii Naţi­onale din Moldova privind lichidarea Băncii de Economii, a BC „Banca Socială” şi BC „Unibank”, în legătură cu situaţia financiară precară, cauzată de aplicarea managementu­lui defectuos. Drept consecinţă acestui fapt au suferit salariaţii, membrii de sindicat, care nu poartă nici o vină în legătură cu cele întâmplate. Ei continuă să activeze, în pofida faptului că sunt supuşi stresului ocupaţional, creat de situaţia incertă. Colectivele de mun­că, activul sindical, sunt îngrijoraţi de viitorul şi soarta lor de mai departe”, a mai menționat Victor Onici. Președintele Federației „SIBA” a mai adăugat că lichidarea celor trei bănci va fi mai costisitoare decât întreținerea lor, iar statul riscă să piardă în urma acestui pro­ces peste 22 de miliarde de lei.

 

g_social

Dacă cele trei bănci vor fi lichidate, vor avea de pierdut toți: și angajații, și deponenții, și statul

 

Prezent la conferința de presă, Dmitri Ara­badji, președintele comitetului sindical de la Banca de Economii, a precizat că în prezent nu se respectă contractul colectiv de muncă, iar angajații sunt afectați de această situație.

„La banca noastră lucrează oameni competenți, care își cunosc bine meseria. În fiecare zi, cei 2600 de angajați ai instituției sunt stresați și nu știu ce-i așteaptă mâine. Sunt încrezător că cu ajutorul și susținerea colectivului Băncii de Economii se va putea rezolva cu succes această situație, fără a fi li­chidată”, a afirmat Arabadji.

„Viitorul nostru este foarte nesigur. Con­cedierea în masă care se așteaptă va avea un impact major asupra situației noastre. Mulți vor dori să plece peste hotare, mulți au credi­te, copii. Noi vom rămâne fără baza financi­ară”, a menționat Olga Cușnir, președintele comitetului sindical de la Banca Socială.

 

 

Angajații băncilor ar putea recurge la acțiuni radicale

 

Totodată, vicepreședintele comitetului sindical de la BC „Unibank”, Serghei Cerne­vschi, a subliniat că banca își onorează toate obligațiile față de deponenți și, chiar lucrea­ză în condiții dure, angajații vor face față tu­turor cerințelor și greutăților din viitor.

În acest context, Biroul Executiv al Fe­deraţiei „SIBA” îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul cu ultimele declaraţii ale auto­rităţilor privind lichidarea celor trei bănci. Colectivele de muncă au adresat diverse demersuri către Federaţia „SIBA” pentru a întreprinde măsuri urgente de neadmitere şi stopare a procedurii de lichidare a instituţi­ilor bancare.

Pornind de la acestea, Biroul Executiv sus­ţine apelurile celor peste 3500 de salariaţi şi își exprimă dezacordul faţă de declaraţiile publice ale prim-ministrului şi preşedinte­lui Parlamentului, precum că pentru stat va fi mai puţin costisitor să lichideze cele trei bănci decât să le întreţină.

Federația „SIBA” cere factorilor de decizie să stopeze aceste fărădelegi. În caz contrar, îşi rezervă dreptul să purceadă la acţiuni de apărare a angajaţilor, în conformitate cu le­gislaţia în vigoare.

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com