21 ianuarie 2020
Chisinau
Fără categorie

Analiza contextuală ca metodă a activităţii sindicale

Loading
Fără categorie Analiza contextuală ca metodă a activităţii sindicale
Analiza contextuală ca metodă a activităţii sindicale

seminar-activ-sindical

 

La Institutul Muncii a avut loc un se­minar de două zile pentru responsa­bilii de lucrul organizatoric din miş­carea sindicală din cadrul CNSM şi de la centrele sindicale naţional–ra­murale. Participanţii la eveniment au mai elaborat şi propuneri pentru Pla­nul de acţiuni al Confederaţiei pentru anul 2016 în scopul realizării Strate­giei CNSM pentru anii 2012-2017.

 

Unul din cele mai importante subiecte abordate la seminar a fost „Analiza contex­tuală în problema consolidării forţei sindi­catelor”. În opinia moderatorului seminaru­lui Liliana Posţan, doctor în pedagogie, şefa Departamentului Cercetări al Institutului Muncii, subiectul este unul foarte actual şi important din punct de vedere al momentului.

„În prezent, avem o situaţie destul de complicată, ce ţine de percepţia sindicatelor de către societate, atât în colectivele de mun­că, cât şi în interiorul mişcării sindicale, a menţionat Liliana Posţan. Sindicatele trebu­ie să-şi schimbe metodele de lucru. Şi analiza contextuală este una din aceste metode noi şi eficiente. Asta înseamnă că analiza este făcu­tă ţinându-se seama de context, de situaţie”.

Seminarul s-a desfăşurat în cadrul unui subproiect pentru consolidarea mişcării sindicale, finanţat de Guvernul Olandei cu ajutorul Confederaţiei Internaţionale a Sin­dicatelor Creştine.

CNSM a beneficiat de suportul acestui organism internațional important acum trei ani, or anume pentru acest termen a fost planificat proiectul de finananțare al olan­dezilor. Atunci ei au selectat pentru acorda­rea susținerii 16 dintre cele mai sărace țări reprezentând toate continentele, iar dintre țările europene au fost alese Macedonia și Moldova. Partea moldovenească a prezen­tat rapoarte anual și de fiecare dată se con­stata că au fost respectate toate normele și indicațiile.

Deși proiectul de finanțare olandez se încheie toamna, a fost luată decizia de a acorda încă o anumită sumă, însă de aceas­tă dată banii vor fi oferiți pentru alt gen de activități, adică pentru proiecte concrete de eficientizare a lucrului sindicatelor.

„Am fost instruiți cum și ce trebuie să facem. Acum urmează să continuăm activitățile de consolidare a mișcării sin­dicale deja cu forțele proprii, va trebui să demonstrăm la modul practic ceea ce am reușit să însușim. La fel, pe parcursul a doi ani, vom fi monitorizați, pentru ca par­tea olandeză să se convingă că avem re-zultate și că activitatea continuă”, a spus Nicolae Suruceanu, secretar confederal al CNSM.

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com