29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Alimentele îmbogățite cu microelemente ajută la fortificarea sănătății

Loading
Без рубрики Alimentele îmbogățite cu microelemente ajută la fortificarea sănătății
Alimentele îmbogățite cu microelemente ajută la fortificarea sănătății

 

 

seminar-unicef

Foto: vocea.md

În Moldova, fiecare a pa­tra femeie de vârstă repro­ductivă și fiecare al cincilea copil cu vârsta de până la cinci ani suferă de anemie. Această afecțiune este gene­rată de insuficiența de fier și acid folic în organism. În lume, demult a fost găsită o soluție – producerea de ali­mente fortificate cu microe­lementele deficitare. Pentru a soluționa această proble­mă concretă, există făina cu adaos de fier și acid folic. Un seminar la tema „Asigurarea calității și controlului produ­selor fortificate cu fier” s-a desfășurat în Moldova, la inițiativa UNICEF.

 

Riscurile anemiei

 

Insuficiența de fier și acid folic este o problema globală. Acest deficit este responsabil pentru circa 70 la sută dintre cazurile de anemie. În Moldo­va, fiecare al cincilea copil și fiecare a patra femeie suferă de insuficiență de fier, ceea ce are un impact asupra dezvoltării fizice și intelectuale a co­piilor și sporește riscul de complicații în timpul sarcinii și nașterii. La rân­dul său, insuficiența de acid folic sporește riscul de malformații la nou-născuți, bunăoară, malformația congenitală severă a coloanei verte­brale.

În lume, 68 de țări au deja bune practici de prevenire a anemiilor prin programe speciale de vitaminizare a făinii. Potrivit lui Jeff Gwirtz, repre­zentantul Inițiativei Globale pentru fortificarea făinii cu sediul în Atlan­ta, SUA, aceasta este cea mai efici­entă acțiune ca și cost, care permite asigurarea populației cu vitaminele necesare. Respectiva măsură este recunoscută ca una dintre cele zece realizări ale sănătății publice la nivel global din ultimul deceniu.

 

g_sanatate

Programul de reducere a afecţiunilor de deficienţa de fier, deja implementat în Moldova

 

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, printr-o hotărâre, un Pro­gram naţional de reducere a afecţi­unilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic până în anul 2017.

„În Moldova, deja există cadrul normativ pentru asigurarea produce­rii făinii și a produselor de panificație fortificate. În continuare, atât statul, cât și sectorul privat, urmează să lu­creze în comun pentru a iniția pro­cesul de fortificare”, a menţionat vi­ceministrul Sănătăţii din Republica Moldova, Svetlana Cotelea.

„Sperăm că, în continuare, atât profesioniștii, cât și producătorii, își vor uni eforturile pentru a urgenta procesul de fortificare a făinii, asi­gurând populația cu un produs stra­tegic pentru sănătatea lor”, susţine reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan.

 

Sindicatele susţin guvernul

 

Potrivit preşedintelui Federaţiei „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, sin­dicatele au o atitudine pozitivă faţă de intenţia guvernului, dat fiind că aceasta este orientată spre ameliora­rea sănătăţii naţiunii. „În acest sens, a fost aprobată o decizie specială a guvernului, spune preşedintele fede­raţiei. Pentru că există diverse cate­gorii de cetăţeni, inclusiv mai puţin asiguraţi. Iată de ce problema sănă­tăţii acestei categorii de cetăţeni este una serioasă. Este bine că guvernul are grijă de sănătatea populaţiei. O atare practică este încetăţenită în Eu­ropa. Mai mult, utilizarea acestor mi­croelemente în produsele alimentare duce la ameliorarea sănătăţii persoa­nelor şi contribuie la reducerea mor­talităţii. E la fel ca şi sarea iodată. Nu există altă modalitate de a completa insuficienţa iodului în organism. Ace­eaşi situaţie se atestă şi în cazul defi­cienţei fierului şi a acidului folic”.

La întrebarea cum ar putea reac­ţiona piaţa moldovenească la apari­ţia noului produs, Sergiu Bernevec a menţionat: „Inovaţiile mereu întâm­pină greutăţi. Dar cred că, dacă există o practică mondială, trebuie să dăm dovadă de înţelegere”.

 

P.S. Seminarul a fost organizat datorită parteneriatului dintre Re­prezentantul UNICEF în Moldova, Guvernul RM, Asociaţiile Producă­torilor de Cereale, Academia de Ali­mentaţie a Kazahstanului şi Iniţiati­va Globală de fortificare a făinii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand