În Moldova, fiecare a patra femeie de vârstă reproductivă și fiecare al cincilea copil cu vârsta de până la cinci ani suferă de anemie. Această afecțiune este generată de insuficiența de fier și acid folic în organism. În lume, demult a fost găsită o soluție – producerea de alimente fortificate cu microelementele deficitare. Pentru a soluționa această problemă concretă, există făina cu adaos de fier și acid folic. Un seminar la tema „Asigurarea calității și controlului produselor fortificate cu fier” s-a desfășurat în Moldova, la inițiativa UNICEF.
Riscurile anemiei
Insuficiența de fier și acid folic este o problema globală. Acest deficit este responsabil pentru circa 70 la sută dintre cazurile de anemie. În Moldova, fiecare al cincilea copil și fiecare a patra femeie suferă de insuficiență de fier, ceea ce are un impact asupra dezvoltării fizice și intelectuale a copiilor și sporește riscul de complicații în timpul sarcinii și nașterii. La rândul său, insuficiența de acid folic sporește riscul de malformații la nou-născuți, bunăoară, malformația congenitală severă a coloanei vertebrale.
În lume, 68 de țări au deja bune practici de prevenire a anemiilor prin programe speciale de vitaminizare a făinii. Potrivit lui Jeff Gwirtz, reprezentantul Inițiativei Globale pentru fortificarea făinii cu sediul în Atlanta, SUA, aceasta este cea mai eficientă acțiune ca și cost, care permite asigurarea populației cu vitaminele necesare. Respectiva măsură este recunoscută ca una dintre cele zece realizări ale sănătății publice la nivel global din ultimul deceniu.
Programul de reducere a afecţiunilor de deficienţa de fier, deja implementat în Moldova |
Guvernul Republicii Moldova a aprobat, printr-o hotărâre, un Program naţional de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic până în anul 2017.
„În Moldova, deja există cadrul normativ pentru asigurarea producerii făinii și a produselor de panificație fortificate. În continuare, atât statul, cât și sectorul privat, urmează să lucreze în comun pentru a iniția procesul de fortificare”, a menţionat viceministrul Sănătăţii din Republica Moldova, Svetlana Cotelea.
„Sperăm că, în continuare, atât profesioniștii, cât și producătorii, își vor uni eforturile pentru a urgenta procesul de fortificare a făinii, asigurând populația cu un produs strategic pentru sănătatea lor”, susţine reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan.
Sindicatele susţin guvernul
Potrivit preşedintelui Federaţiei „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, sindicatele au o atitudine pozitivă faţă de intenţia guvernului, dat fiind că aceasta este orientată spre ameliorarea sănătăţii naţiunii. „În acest sens, a fost aprobată o decizie specială a guvernului, spune preşedintele federaţiei. Pentru că există diverse categorii de cetăţeni, inclusiv mai puţin asiguraţi. Iată de ce problema sănătăţii acestei categorii de cetăţeni este una serioasă. Este bine că guvernul are grijă de sănătatea populaţiei. O atare practică este încetăţenită în Europa. Mai mult, utilizarea acestor microelemente în produsele alimentare duce la ameliorarea sănătăţii persoanelor şi contribuie la reducerea mortalităţii. E la fel ca şi sarea iodată. Nu există altă modalitate de a completa insuficienţa iodului în organism. Aceeaşi situaţie se atestă şi în cazul deficienţei fierului şi a acidului folic”.
La întrebarea cum ar putea reacţiona piaţa moldovenească la apariţia noului produs, Sergiu Bernevec a menţionat: „Inovaţiile mereu întâmpină greutăţi. Dar cred că, dacă există o practică mondială, trebuie să dăm dovadă de înţelegere”.