24 octombrie 2020
Chisinau
Fără categorie

”Alături de Ei”… în fiecare zi

Loading
Fără categorie ”Alături de Ei”… în fiecare zi
”Alături de Ei”… în fiecare zi
alaturi

Foto: arhivă personală

Pentru 23 de copii cu nevoi speciale din oraşul Cimişlia, Centrul Raional de Creaţie al Copiilor şi Adolescenţilor reprezintă mai mult decât o instituţie extraşcolară unde îşi desfă­şoară activitatea. După ce în anul 2003 administraţia a câştigat un grant oferit de o fundaţie din Olanda, în cadrul centrului a luat naştere ONG-ul ”Alături de Ei”.

 

În cadrul proiectului a fost deschis un mic atelier, unde copiii sunt învăţaţi să confecţioneze diverse lucrări manuale pentru a deprinde un meşteşug în viaţă, a fost deschisă o sală de calculatoare, unde co­piii sunt instruiţi, precum şi o sală de recreere pen­tru copii, dotată cu jucării şi bibliotecă. Tot în cadrul proiectului a fost procurat şi un transport specializat pentru ca micuții să fie aduşi la activităţi.

”De zece ani suntem alături de ei, timp în care le-am dat încredere în ziua de mâine, i-am făcut să de­păşească multitudinea de complexe pe care o purtau pe umeri nu din cauza lor, ci a societăţii care nu întot­deauna este înțelegătoare”, spune Rodica Matei, di­rector adjunct al Centrului Raional de Creaţie al Copi­ilor şi Adolescenţilor din oraşul Cimişlia.

În anul acesta, la în­ceputul lunii decembrie, când comunitatea mondi­ală a marcat Ziua Interna­ţională a persoanelor cu dizabilităţi, copiii impli-cați în proiectul ”Alături de Ei” au organizat în holul Centrului raional de Cre­aţie o expoziţie a lucrări­lor confecţionate. Părinţi, elevi, primari, reprezen­tanţi ai Direcţiei asistenţă socială din teritoriu au pu­tut vedea creaţiile lor, rea­lizate cu maximă dăruire.

Vizitatorii au fost sen-sibilizați de mesajele co­piilor cu nevoi speciale, expuse pe gazetele de pe­rete: ”E timpul să ne scoa­tem măştile”, ”Vreau să mă simt fericit”, ”Am nevoie de ajutor, de susţinere şi protecție”, ”Vreau să am mulţi prieteni”…, care nu ar trebui să provoace indi­ferenţă.

În aceeași zi, pentru co­pii a fost organizată o ac­ţiune cu tematica ”Alături de Ei”. În cadrul acesteia copiii au audiat un pro­gram muzical oferit de un grup de tineri, au vizionat un film în desen animat cu tematică educativă, pentru ei au fost organizate jocuri şi o masă dulce, oferită de A.O. Concordia Proiecte sociale.

Pe 5 decembrie, copiii din cadrul ONG-ului ,”Ală­turi de Ei”, și-au expus lu­crările la Chişinău, gazdă fiind Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO.

Prima cumpărătoare a unei lucrări confecţionate de copii a fost ministra Va­lentina Buliga.

În capitală, copiii au fost invitați să viziteze studioul etno-folcloric al surorilor Osoianu, ”Iedera”.

”Suntem alături de ei în fiecare zi, nu avem nevoie de zile în calendar pentru a ne întoarce cu faţa către copiii cu nevoi speciale, nu am zis ”copiii cu diza­bilităţi”, deoarece prea des aud această expresie care o dată în plus îi etichetea­ză, îi discriminează şi le provoacă suferinţă. Foarte mulţi dintre cei maturi nu-şi dau seama de acest lucru, iar mass-media, pentru a ”sensibiliza” opinia publi­că referitor la necesităţile acestor persoane, de cele mai dese ori, le face o de-favoare copiilor, zicându-le ”persoane cu dizabili­tăţi”, a accentuat Rodica Matei.

Copiii din cadrul ONG-ului ”Alături de Ei” sunt conştienţi de faptul că au o nevoie specială, însă acest lucru nu-i împiedică să fie egali printre semeni, să facă lucruri frumoase, să spere, să-și croiască vise şi să găsească putere pentru a merge mai departe.

Reprezentanții ONG-ului ”Alături de Ei” vine cu mulţumiri în adresa tuturor celor care le spri­jină inițiativele şi îi ajută să aducă bucurie şi lumină în sufletele acestor copii: Direcţia asistenţă socia­lă şi protecţia familiei din Cimişlia, A.O. Concordia Proiecte sociale Cimişlia, precum şi tuturor sponso­rilor din teritoriu.

 

La mulți ani și să Vă facă Dumnezeu parte din bunăvoința sa!

 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Vasile
    23.04.2014

    Hristos a invaiat! Ce faceti dumneavoastra? Mai sunteti pe la casa de creatie?

Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com