25 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Acolo unde sindicatele sunt puternice, drepturile salariaților sunt respectate

Loading
Без рубрики Acolo unde sindicatele sunt puternice, drepturile salariaților sunt respectate
Acolo unde sindicatele sunt puternice, drepturile salariaților sunt respectate
adunarea-activului-sindical

Foto: sindicate.md

Membrii de sindicat din Moldova au marcat, pe 7 iunie, pentru al șaptelea an consecutiv, Ziua Sin­dicalistului. Această zi a fost insti­tuită după fuzionarea, la 7 iunie 2007, a Confederaţiei Sindicatelor şi Confederaţiei Sindicatelor Libe­re „Solidaritate, în urma căreia a fost creat un singur centru sindi­cal naţional – Confederaţia Naţi­onală a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

 

 

În ajunul marcării Zilei Sindicalistului, activişti şi membri de sindicat din Repu­blica Moldova s-au întrunit în cadrul adu­nării activului sindical al CNSM pentru a discuta despre situația social-economică din țară și a trasa obiectivele de activitate pentru perioada următoare.

 

g_cnsm

7 iunie nu este doar o sărbătoare profesională, dar şi o zi de mobilizare a eforturilor de solidaritate

 

La adunare au participat conducerea CNSM, Prim-ministrul Republicii Moldo­va, Iurie Leancă, președinți ai sindicatelor de ramură din ţară, reprezentanți ai Gu­vernului Republicii Moldova, precum și parteneri sociali.

Oleg Budza, preşedintele CNSM, a menţionat că pentru sindicate 7 iunie nu este doar o sărbătoare profesională, dar şi o zi de mobilizare a eforturilor de solida­ritate, de regândire a acţiunilor sindicate­lor de toate nivelurile, în scopul realizării echităţii sociale şi demnităţii muncii.

„În instituțiile unde activează structuri­le sindicale nu se achită salariile „în plic” și sunt respectate drepturile angajaților. Pe parcursul unui an, am reușit să majo­răm cuantumul minim garantat al sala­riului în sectorul real, începând cu 1 mai anul curent, de la 1400 de lei la 1650 de lei. La insistența sindicatelor, s-a majorat salariul tarifar pentru categoria I de sala­rizare a personalului din sfera bugetară, de la 800 la 900 de lei”, a accentuat lide­rul sindical.

 

Vrem să ajungem la standarde europene

 

La rândul său, premierul Iurie Leancă i-a felicitat pe sindicaliști cu acest prilej și a precizat că Guvernul împreună cu CNSM au un obiectiv comun – moderni­zarea țării și îmbunătățirea condițiilor de trai în societatea noastră.

„Avem cu sindicatele un dialog direct, deschis și orientat spre un rezultat con­cret. Mergem pe aceeași cale – să ajun­gem la standarde europene în țara noas­tră și anume prin majorarea salariilor, a pensiilor, pentru a crea o viață mai bună cetățenilor noștri”, a evidențiat premie­rul.

Prezent la adunare, președintele Con-federației Naționale a Patronatului din Moldova, Leonid Cerescu, a subliniat că, deși există unele divergențe între sindicate și patronate, se face tot posibilul pentru a fi soluționate problemele social-economi­ce prin negocieri și colaborări reciproce.

 

CNSM, absolut independentă în societate

 

CNSM este un centru sindical naţio­nal–interramural de tip confederativ, care întruneşte pe principii benevole centre sindicale naţional–ramurale şi este inde­pendentă de autorităţile publice, de par­tide şi alte organizaţii social-politice, de asociaţii ale patronatelor şi de organizaţi­ile obşteşti, nu este supusă controlului lor şi nu li se subordonează. CNSM întruneşte peste 430 de mii de membri.

În cadrul CNSM activează 27 de centre sindicale naţional–ramurale, precum și Consiliul de Femei şi Consiliul de Tineret. CNSM este membru cu drepturi depline al Confederaţiei Internaţionale a Sindica­telor cu sediul la Bruxelles și este afiliată la Confederaţia Generală a Sindicatelor cu sediul la Moscova.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand